Consiliul Judeţean a tăiat porcul pentru copiii din sistemul de protecţie socială

118

Picture 002Obiceiul sacrificării porcului în ziua de Ignat a fost marcat şi pentru copiii din centrele de zi ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Animalul a fost donat de către Consiliul Judeţean, care este mereu alături de micuţii beneficiari ai serviciilor DGASPC Gorj.

A devenit deja o tradiţie pentru Consiliul Judeţean Gorj să petreacă ziua de Ignat alături de copiii din centrele de zi ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, participând împreună la obiceiul tăierii porcului. „De o perioadă bună de timp, cu prilejul sărbătorilor de iarnă realizăm obiceiul sacrificării porcului şi pentru copiii care sunt în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj; am văzut că micuţii îşi doresc Picture 007acest lucru de fiecare dată şi ei aşteaptă an de an acest moment. Noi ne ducem destul de des pe la ei prin centre şi îi întrebăm dacă îşi mai doresc să facem acest obicei şi ei răspund în cor „Da!” şi ne spun că aşa face orice gospodar în preajma sărbătorilor. Porcul este asigurat de Consiliul Judeţean prin sponsorizare”, a mărturisit Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Porc de 120 de kilograme, pentru copii

Porcul sacrificat de Ignat a avut peste o sută de kilograme. Acesta a fost asomat şi i s-au făcut toate testele, astfel încât carnea să poată fi consumată în depline condiţii de siguranţă. „Este o tradiţie a Consiliului Judeţean ca de fiecare dată, înaintea Crăciunului să se taie un porc, tradiţia Picture 026poporului român. Porcul a fost asomat. Este un porc în greutate de 120 de kilograme în viu. După ce va fi tranşat i se vor efectua testele trichineloscopice, se va face expertizarea cărnii şi va fi bun de consum”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.

Conducerea DGASPC, recunoscătoare Consiliului Judeţean

La tăierea porcului, organizată de Consiliul Judeţean, au participat şi reprezentanţi ai DGASPC Gorj. Conducerea acestei instituţii se bucură că micii beneficiari ai serviciilor de protecţie socială au avut posibilitatea de a asista la obiceiul sacrificării porcului şi este recunoscătoare CJ Gorj Picture 033pentru sprijinul acordat, în acest sens. „Astăzi, conform tradiţiei, este Ignatul şi prin grija Consiliului judeţean Gorj este sacrificat un porc pentru o parte din copiii care sunt în sistemul de protecţie. Este vorba de 50 de copii din centrele de zi, care se bucură şi îşi manifestă bucuria printr-un program de colinde”, a spus Ninela-Natalia Gruia, director adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

Cadouri pentru copii

Odată înfăptuită sacrificarea animalului, copiii au susţinut un program de colinde pentru autorităţi. Pentru modul frumos în care au colindat, micuţii au fost răsplătiţi cu cadouri. „Astăzi, copiii din Centrul de zi din Târgu-Jiu participă la tăierea porcului, la această tradiţie cunoscută de secole şi care este păstrată la noi, la români. De fapt, tăierea porcului prevesteşte sărbătoarea de Crăciun şi copiii noştri ştiu acest lucru şi participă cu multă bucurie şi cu mult drag în fiecare an la această acţiune, care este organizată datorită Consiliului Judeţean. De fapt porcul este donat de către Consiliul Judeţean pentru copiii din sistemul de protecţie a copilului şi cărora se doreşte să le aducă zâmbetul şi bucuria pe faţă pentru această perioadă de sărbătoare. Alături de ceea ce vor primi de la Consiliul Judeţean, copiii din Centrul de zi de la Târgu-Jiu au primit cadouri şi de la alte instituţii din municipiul nostru, de la o serie întreagă de licee şi şcoli generale din Târgu-Jiu, care s-au gândit să vină alături de noi, să-şi exprime aceste sentimente de solidaritate cu copiii din sistemul de protecţie, să-i facă şi pe aceştia să înţeleagă că nu sunt singuri, că nu sunt uitaţi de Dumnezeu şi că este cineva alături de ei şi le doreşte binele”, a precizat Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal Târgu-Jiu. În final, după împărţirea cadourilor, copiii au fost invitaţi să servească pomana porcului. Bucuria de pe ochii micuţilor nu poate fi descrisă în cuvinte. Aceştia au fost nespus de încântaţi că au avut posibilitatea de a asista la tăierea porcului, dar şi că au primit cadouri de la Consiliul Judeţean Gorj.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here