Consiliul Judeţean a modernizat Complexul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi „Bîlteni”

137

Picture 031Complexul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi „Bîlteni” a fost extins şi modernizat datorită Consiliului Judeţean Gorj, care a asigurat cofinanţarea investiţiei. Prin implementarea acestui proiect centru a fost extins cu un număr de 40 de locuri, capacitatea totală a complexului fiind de 170 de beneficiari, la ora actuală.

Consiliul Judeţean Gorj s-a preocupat de modernizarea Complexul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi „Bîlteni” iniţial din buget propriu, reuşindu-se amenajarea primelor două etaje, ulterior s-a extins etajul trei prin finanţare europeană. „Instituţia numită Complexul de Picture 011Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Pentru Adulţi Bîlteni funcţionează de câţiva ani buni, odată cu transferul beneficiarilor de la Bîlteni în această locaţie, deoarece acolo cu adevărat nu erau condiţii; cu adevărat era nevoie de cheltuirea unor sume de bani pentru a reabilita această clădire. Iniţial, pe bugetul Consiliului Judeţean s-au reabilitat cele două etaje şi rămăsese acest etaj nereabilitat şi, ca atare nici folosit nu era. Urmare a programelor cu finanţare externă oferite de fondurile europene CJ, prin programul Operaţional Regional, alături de celelalte proiecte depuse pe axe de modernizare a infrastructurii, a sănătăţii, a depus acest proiect pe Axa 3, Măsura 32 de extindere, reabilitare, modernizare a Complexului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Picture 018Pentru Adulţi Bîlteni, la nivelul etajului 3”, a explicat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Proiect de peste un milion de lei

Valoarea iniţială a proiectului „Extindere capacitate, prin amenajare şi modernizare etaj III la Complexul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi Bîlteni” a fost de 1.167.843,20 lei, din care 697.666,51 lei – asistenţă financiară nerambursabilă solicitată şi 470.176,70 lei – cofinanţarea beneficiarului. „Finanţarea acestui proiect este în valoare de peste un Picture 019milion de lei, din care o finanţare nerambursabilă de peste 600 de mii de lei şi o cofinanţare de 470.176, 70 le. Termenul de reabilitare a acestui etaj a fost de 16 luni, începând din 21.06.2010. În urma procedurii de achiziţie a serviciului de acreditare şi de închidere finală a proiectului, valoarea cu care ne închidem este de 1.010.421,43 lei”, a precizat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

40 de locuri date în folosinţă la 21 octombrie

La Complexul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi Bîlteni erau 130 de beneficiari, iar din 21 octombrie numărul acestora va ajunge la 170, prin darea în folosinţă a etajului III al clădirii. „Obiectivul acestui proiect de îmbunătăţire a calităţii infrastructurii serviciilor sociale şi ridicarea acestora la standarde europene. În acest centru eu zic că sunt îndeplinite. În ce constau aceste obiective: extinderea sau realizarea a opt dormitoare unde vor sta 40 de beneficiari; o magazie, un cabinet medical, o farmacie, o arhivă, o sală de activităţi comune, o sală de kinetoterapie, un vestiar, grupuri sanitare separate, magazii de depozitare a rufelor murdare şi curăţire a lor, casa scării, hol, lift. Toate aceste măsuri de îmbunătăţire a infrastructurii se găsesc aici şi cei 40 de beneficiari, care vor fi tot din sistem – copii aflaţi în dificultate, care au depăşit vârsta de 18 ani, vor fi aduşi aici şi vor fi repartizaţi şi salariaţi. Centrul va funcţiona din 21 octombrie”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Conducerea DGASPC Gorj, mulţumită de proiect

Constantin Preoteasa, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj s-a declarat mulţumit de investiţiile realizate şi a spus că activitatea nu se mai putea desfăşura din cauza numeroaselor solicitări „Mulţumesc din suflet conducerii Consiliului Judeţean Gorj, pentru că la ora actuală se întâmplă o revoluţie în rândul centrelor de îngrijire adulţi: proiect la Suseni, proiect la Dobriţa, proiect aici. Nu mai puteam să ne desfăşurăm activitatea din cauza cerinţelor mari de internare. Aveam neapărat nevoie de aceste locaţii, să le modernizăm, să le amenajăm. Avem liste de aşteptare peste tot, chiar şi la copii avem liste de aşteptare”, a mărturisit Constantin Preoteasa, director general al DGASPC Gorj. Implementarea proiectului „Extindere capacitate, prin amenajare şi modernizare etaj III la Complexul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi Bîlteni” a fost un real succes, toate rezultatele asumate prin contractul de finanţare fiind realizate.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here