Consiliul Judeţean a aprobat transformarea Spitalului Sadu

208

PREF 2Consiliul Judeţean (CJ) Gorj s-a întrunit în şedinţă de îndată, vineri, 1 aprilie, şi a aprobat cu unanimitate de voturi Hotărârea privind aprobarea încheierii Acordului de cooperare între CJ Gorj şi Consiliul Local Bumbeşti-Jiu, în vederea organizării şi exercitării serviciului public de sănătate prin preluarea Spitalului Orăşenesc Bumbeşti-Jiu ca Secţie Externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu.

În prima zi a lunii aprilie, 26 de consilieri judeţeni s-au întrunit într-o şedinţă, de îndată, pentru a aproba semnarea „Acordului de cooperare” între Consiliul Local „Bumbeşti-Jiu” şi Consiliul Judeţean Gorj în vederea organizării şi exercitării serviciului public de sănătate prin reorganizarea Spitalului Orăşenesc Bumbeşti-Jiu ca Secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Spitalul Sadu, singurul care mai rămăsese de salvat

Reforma în domeniul Sănătăţii a presupus nu doar predarea spitalelor în administrarea autorităţilor locale ci şi reducerea numărului acestora. La nivelul judeţului Gorj, pe lista Ministerului Sănătăţii (MS) au figurat trei unităţi ce urmau a fi reprofilate sau comasate. Două au fost salvate, cel de la Sadu aflându-se însă şi pe lista finală a MS. „Odată cu descentralizarea prin predarea managementului la nivelul autorităţilor locale a fost un prim pas realizat în reformarea sănătăţii.

Urmează, evident, la nivel naţional şi local ca lucrurile să intre într-o direcţie bună, astfel încât să avem condiţii pentru beneficiarii spitalelor, condiţii pentru cei ce îşi desfăşoară activitatea acolo. În acest sens a urmat faza a doua, cea de reducere a numărului de spitale prin reprofilarea acestora sau prin comasarea lor. La nivelul judeţului Gorj, prima propunere a MS în legătură cu asigurarea funcţionării spitalelor din judeţ a fost de a se reprofila trei spitale. După intervenţiile făcute cu argumente la nivelul autorităţilor publice locale au fost două salvate şi a rămas Bumbeşti-Jiu ca propunere pentru a fi reprofilat”, a explicat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Argumente în favoarea spitalelor gorjene

Este de-a dreptul lăudabil efortul Consiliului Judeţean Gorj de a menţine toate spitalele din judeţul nostru şi refuzul său, argumentat, de a accepta reprofilarea sau comasarea. „Spitalele din judeţul Gorj sunt în număr bine dimensionat încât să deservească populaţia judeţului prin asigurarea unui serviciu de interes judeţean în materie de sănătate în interesul beneficiarului. Ele sunt în primul rând amplasate în zone încât să asigure deservirea unui număr aproximativ egal de populaţie; 30.000 de locuitori se cam găsesc pentru toate spitalele din judeţul nostru, aşa cum sunt ele. Ele sunt amplasate în zone care reprezintă, prin specificul lor, necesitatea funcţionării unei instituţii de sănătate acolo”, a adăugat Ion Călinoiu.

În ceea ce priveşte strict problematica Spitalului Orăşenesc Bumbeşti-Jiu, preşedintele Consiliului Judeţean a declarat: „aş putea spune că la Bumbeşti-Jiu, faptul că este Defileul Jiului care este un traseu destul de solicitat şi supus riscurilor factorilor naturali; este şi o industrie specifică, cu riscuri încă de la construcţia ei în materie de accidente de muncă, acum ele fiind şi mai accentuate având în vedere situaţia acestei unităţi economice şi deserveşte un număr de aproximativ 30.000 de locuitori din localităţi limitrofe oraşului, ceea ce înseamnă că menţinerea acestei unităţi spitaliceşti reprezintă un avantaj pentru bolnavi în privinţa deplasării către spital. Pe de altă parte şi serviciile nu putem să spunem că nu sunt cele corespunzătoare”.

Spitalul Sadu – secţie externă a SJU

Consilierii judeţeni au aprobat cu unanimitate de voturi încheierea „Acordului de cooperare” între CJ Gorj şi Consiliul Local Bumbeşti-Jiu privind reorganizarea Spitalului Orăşenesc Bumbeşti-Jiu ca Secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu. Odată cu această decizie, s-a aprobat şi transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe în ceea ce priveşte managementul asistenţei medicale, din sarcina Consiliului Local Bumbeşti-Jiu în sarcina Consiliului Judeţean Gorj.

Acum doar Ministerul Sănătăţii trebuie să fie de acord cu deciziile luate la nivelul judeţului Gorj, privind transformarea Spitalului Bumbeşti-Jiu în secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi astfel va fi complet procesul de salvare de la reprofilare şi comasare a unităţilor spitaliceşti gorjene.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here