Consiliul Concurenței vorbește despre listarea companiilor de stat

953

Autoritățile se vor strădui să accelereze listarea Hidroelectrica și, posibil, și a altor companii unde statul are o prezență majoritară, a declarat, luni, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-o conferinţă de presă dedicată aniversării a 10 ani de la listarea Fondului Proprietatea pe piaţa locală de capital.
„Aşteptăm cu toţii să vedem fluxuri mai mari de capital, ceea ce se poate traduce şi în valori mai bune. Desigur, trebuie să ajutăm atragerea fluxurilor de capital dacă vom creşte şi oferta. Şi aici, desigur, ne vom strădui cu toţii să accelerăm listarea Hidroelectrica şi posibil şi a altor companii unde statul are o prezenţă majoritară şi care vrea să rămână majoritară”, a spus Chirițoiu.
Listarea Hidroelectrica și a companiilor de stat trebuie însă să se facă prin reglementări transparente, mai spune Chirițoiu. „Fondul Proprietatea e prezent și în alte companii ale statului care nu merg strălucit: Poșta Română, Complexul Energetic Oltenia. Deci, în decursul anilor, am avut discuții cu Fondul Proprietatea și ne-a ajutat în a dimensiona corect măsurile de sprijin în privința acestor companii. Unde am avut anumite tensiuni între modul în care vedea Fondul Proprietatea și modul cum vedeam noi lucrurile a fost în situația companiilor cu poziție de monopol, gen Portul Constanța, Aeroportul București”, a afirmat Bogdan Chirițoiu, care este de părere că statul trebuie să îmbunătățească mecanismele de reglementare pentru situații de monopol. „Sunt încrezător că în următoarele luni și în următorii ani vom reuși să fructificam oportunitățile pe care le avem, să creăm acel cadru de reglementare transparent care să permită oamenilor să ia deciziile pe care le cred ei cele mai bune pentru firma lor”, a punctat șeful Consiliului Concurenței.
Fondul Proprietatea este acționar minoritar la Complexul Energetic Oltenia, deținând 21,5% din capitalul social. Fondul a fost creat, în 2005, pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here