Consiliul Concurenței, despre ajutorul solicitat de CEO: Nu ne privește pe noi

1042

Complexul Energetic Oltenia ar putea beneficia de sprijin pentru plata certificatelor de emisii, însă acest ajutor de stat trebuie aprobat de Comisia Europeană, a declarat, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. „Există un grup de lucru la Ministerul Energiei care discută un plan pentru a solicita Comisiei Europene aprobarea unui ajutor de stat. Ideea este că avem nevoie de CE Oltenia pentru funcționarea sistemului energetic, iar CE Oltenia este afectat de creșterea prețului cu certificatele de emisii, astfel că trebuie să găsim o soluție. Eu o văd ca un fel de servicii de sistem, dar nu știu încă stadiul discuțiilor de la Ministerul Energiei”, a spus Chirițoiu, citat de dcnews.ro.
Întrebat dacă este posibilă introducerea unei contribuții în factura de energie, pe care să o plătească toți consumatorii, după modelul certificatelor verzi, așa cum au vehiculat surse din sistemul energetic, Chirițoiu a precizat că, atâta timp cât ajutorul de stat este aprobat și acordat în mod legal, pentru instituția pe care o reprezintă nu este importantă proveniența banilor. „Odată ce acceptăm că se poate da un ajutor către companie, cum se plătește acel ajutor, că e direct din bugetul ministerului A sau B sau se pune o taxă pentru populație, pentru noi este un subiect secundar, nu ne privește pe noi, adică nu mai este o problemă de ajutor de stat. Problema din punctul de vedere al ajutorului de stat este ce bani primește CE Oltenia, nu sursa banilor. Niciuna dintre variante nu ar ridica probleme din punctul nostru de vedere, atâta timp cât ajutorul de stat este aprobat”, a susținut președintele Concurenței.
Schema de ajutor va avea nevoie de aprobarea Comisiei Europene și, de obicei, astfel de proceduri sunt de durată, mai spune Chirițoiu: „Putem, mai ușor, să mergem pe calea deja bătătorită. Să dăm ajutoare pentru clienți, pentru cei care cumpără electricitate scumpă, ca urmare a creșterii prețurilor certificatelor de emisii”.
Recent, Sorin Boza, directorul general al CE Oltenia, declara că producătorul de energie a finalizat un document pe care îl va trimite pentru aprobare Comisiei Europene și care prevede o schemă de sprijin pentru plata certificatelor de emisii aferente acestui an. El a precizat că anul acesta certificatele de emisii pe care trebuie să le plătească pentru emisiile poluante sunt de 1,6 miliarde de lei, față de 1,45 miliarde de lei anul trecut. Documentul este însă confidențial, Boza nedorind să facă mai multe precizări pe acest subiect.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here