Consilierul Vătuiu revine pe uşa din faţă în Prefectura Gorj

334

deschidereFostul consilier superior în cadrul Prefecturii Gorj, Teodora Vătuiu, rămasă fără loc de muncă în urma reorganizării instituţiei, decise chiar cu un an în urmă, a repurtat o primă victorie, săptămâna trecută, în procesul cu Instituţia Prefectului Judeţului Gorj.

Sentinţa Tribunalului Gorj anulează astfel ordinul prefectului din octombrie 2010 privind eliberarea din funcţie a Teodorei Vătuiu, ca şi preavizul dat acesteia, şi o reîncadrează pe postul de consilier pentru minorităţi. Instanţa obligă, de asemenea, instituţia să îi achite Teodorei Vătuiu despăgubiri financiare. Se aşteaptă ca instituţia să atace sentinţa cu recurs, în caz contrar Teodora Vătuiu s-ar putea reîntoarce la Prefectura Gorj chiar din această lună. Ea ar urma să ocupe postul pe care se ştia că se află Alin Bobu, consilierul pentru rromi.

Reorganizarea administrativă a Prefecturii Gorj a început anul trecut în luna august. În septembrie deja o parte a funcţionarilor publici aflaţi pe ,,lista neagră” a reducerilor de personal se băteau pentru două posturi rămase vacante în perioada reorganizărilor. Patru salariaţi aflaţi deja în preaviz s-au înscris atunci la concurs dar numai la doi dintre ei nu li s-au aprobat dosarele. Printre cei doi se afla şi Teodora Vătuiu, alături de Cornelia-Doiniţa Miu. Postul vacant din cadrul Corpului de Control va fi ocupat, din acest motiv, de Ioan-Miron Zegrean, iar cel de la Serviciul de Informare de către Diana-Lăcrămioara Viezure, ei fiind singurii rămaşi în cursa pentru cele două posturi. Degeaba presa vuia că Zegrean era cercetat de DNA, că Vătuiu şi Miu nu au mai avut o altă şansă, fiind obligate să părăsească instituţia nefiind vreun alt post vacant. Mai mult, consilierului Vătuiu i se atrăsese atenţia deja că nu este de încredere, ea având deja un conflict cu prefectul Liviu Andrei, mai ales că îl acuzase de plagiat, fapt care îi diminua drastic şansele de reuşită.

Dreptate la instanţă

Au mai trecut însă câteva luni până când Teodora Vătuiu, care exercita în paralel şi profesia de dascăl la Universitatea ,,Titu Maiorescu” din Târgu-Jiu, să decidă dacă merită sau nu să se ia la trântă cu Instituţia Prefectului Gorj. Astfel, pe 28 martie 2011, la aproape o jumătate de an de la concedierea de care a avut parte, Vătuiu se adresează instanţei de judecată solicitând anularea ordinului prefectului Liviu Andrei, în legătură cu încetarea raporturilor sale de serviciu la Prefectura Gorj şi anularea preavizului. Vătuiu cere, de asemenea, anularea ordinului prefectului nr. 224/31.08.2010, privind reorganizarea instituţiei, aprobarea structurii de organizare şi a statului de funcţii al instituţiei şi în acelaşi timp solicită reîncadrarea ei pe postul de consilier pentru minorităţi, pentru care a dat concurs. Fostul funcţionat public îşi cere şi drepturile salariale pe perioada în care acesta a părăsit instituţia şi până în prezent şi achitarea cheltuielilor de judecată. În numai cinci termene, magistraţii Tribunalului Gorj îi dau dreptate reclamantei admiţându-i acţiunea. Sentinţa de vineri poate fi atacată însă cu recurs, etapă la care vor apela, cu siguranţă, juriştii Prefecturii.

Titlul de conferenţiar nu presupune părăsirea funcţiei

Vătuiu este mulţumită de victorie, precizând că nu se va opri însă aici. Ea consideră, în cuprinsul întâmpinării înaintate instanţei gorjene, că obţinerea de către ea a titlului de conferenţiar universitar la “Titu Maiorescu” nu îi dădea nimănui dreptul să o lase fără loc de muncă, mai ales că acest lucru nu însemna părăsirea funcţiei publice. “Liviu Andrei, care a concurat la fel ca mine dar pentru postul de profesor la Universitatea <<Aurel Vlaicu>> din Arad, nu a părăsit din cauza asta funcţia publică”, explică Vătuiu care susţine că s-ar fi cerut informaţii despre funcţia sa didactică doar la Universitatea Titu Maiorescu dar pe ea nu a întrebat-o nimeni dacă vrea să rămână doar cu activitatea didactică. Vătuiu explică, de asemenea, instanţei că exercita activitatea didactică după orele de program, adică după 16.00, fiind plătită la cumul cu ora, fapt neinterzis de lege.

Alin Bobu nu este consilier pentru rromi

Cum la nivelul Instituţiei Prefectului Gorj, nu există un post de expert pentru rromi, Alin Bobu fiind doar secretar la Biroul Judeţean pentru Rromi, Teodora Vătuiu va urma să preia această funcţie pentru care are calificare. Instanţa blochează de altfel organizarea unui concurs pentru funcţia în cauză până la clarificarea litigiului aflat pe rol. “Din documentele existente la dosar, se specifica clar faptul că doamna Vătuiu Teodora exercită principalele atribuţii în acest domeniu, fiind de fapt singura care a susţinut concurs pentru postul de consilier pentru minorităţi, Alin Bobu este doar secretar”, se mai arată în aceiaşi întâmpinare care a ajutat la emiterea soluţiei pozitive în proces. “Chiar dacă(n.r. Alin Bobu) a avut susţinere politică pentru un post de expert, lipsa studiilor superioare, nu i-au permis ocuparea lui, reclamanta fiind singura persoană care a promovat un concurs pentru consilier în domeniul minorităţilor”, se mai completează acelaşi document. De altfel, Teodora Vătuiu fusese angajată în 2006, în cadrul Instituţiei Prefectului – Jud. Gorj, pe funcţia de consilier I A, pe probleme de minorităţi în aparatul de specialitate. În interesul instituţiei, funcţionara acceptă însă mutarea sa cu postul, doi ani mai târziu, la Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi Secretariat, păstrându-şi însă şi atribuţiile pe linia minorităţilor naţionale. Pe această bază derulează o serie de proiecte importante fiind implicată în procesul de implementare a strategiei de îmbunătăţire a situaţiei romilor şi în proiectele finanţate din fonduri europene, aflate în derulare.

Pregăteşte o plângere penală

În paralel cu procesul aflat pe rolul Tribunalului Gorj, Vătuiu îşi continuă demersul pentru clarificarea situaţiei cu lucrarea sa din care acuză că s-a inspirat prefectul Liviu Andrei. Pentru a dovedi plagiatul, Teodora Vătuiu s-a adresat Comisiei de Etică a Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad, solicitând luarea unor măsuri împotriva profesorului de la Gorj.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here