Consilierul parlamentar acuzat de trafic de influență, condamnat definitiv la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare

365

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au stabilit verdictul în dosarul fostului consilier parlamentar în cadrul Senatului, la Direcţia Generală de Control Juridic şi Securitate Internă, Vasile Zosim. Sentința definitivă a fost anunțată pe 7 martie. Instanța a stabilit să se mențină decizia Tribunalului Gorj. ”Respinge apelurile formulate de Parchet şi inculpatul Zosim Vasile, ca nefondate. Obligă inculpatul apelant Zosim Vasile la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, a stabilit instanța.
Bărbatul a aflat prima hotărâre pe 15 decembrie 2016, la Tribunalul Gorj, după ce a solicitat să fie judecat prin procedura simplificată, pentru trafic de influență în formă continuată. Acesta a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare. „Condamnă pe inculpatul Zosim Vasile la doi ani și șase luni de închisoare. Suspendă executarea pedepsei sub supraveghere. Stabilește termen de încercare de 4 ani și 6 luni. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Confiscă de la inculpat sumele de 1.500 de lei și 42.000 de lei”, au stabilit judecătorii de la Tribunalul Gorj, care au decis ca termenul de încercare să fie de patru ani şi șase luni, timp în care trebuie să anunţe orice schimbare de domiciliu și orice deplasare care depăşeşte opt zile. ”Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor privind revocarea suspendării sub supraveghere în cazul în care nu îndeplineşte cu rea-credinţă măsurile de supraveghere stabilite de instanţă, precum şi în cazul în care în cursul termenului de încercare săvârşeşte o nouă infracţiune. Confiscă de la inculpat sumele de 1.500 de lei şi 42.000 de lei”, a mai stabilit prima instanță.
Consilierul din cadrul Direcţiei Generale de Control Juridic şi Securitate Internă a fost trimis în judecată pe 29 iunie. Bărbatul de 56 de ani a fost reținut și ulterior arestat preventiv pe 11 mai, suspiciunea fiind că ar fi pretins și primit băuturi alcoolice și parfumuri, în valoare de 1.500 de lei, dar și bani de la omul de afaceri de etnie romă din Târgu-Jiu, Ion Rădulescu, zis Ciupilan, pentru a-l ajuta la încheierea unor contracte. Pe 18 mai, instanța a dispus o măsură mai blândă și a hotărât ca expertul parlamentar să nu plece din locuința din Capitală, iar pe 15 iulie, Curtea de Apel Craiova a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu controlul judiciar.
”Funcționarul public de execuție, respectiv consilier parlamentar în cadrul Senatului României, în perioada 2013-2014, ar fi pretins și primit bunuri în valoare de 1.500 de lei, lăsând să se creadă că are influență asupra conducerii unei societăți comerciale din București, pentru achiziționarea la prețuri preferențiale a unor transformatoare scoase din uz și, de asemenea, a pretins suma de 42.000 de lei, lăsând să se creadă că are influență asupra unui director comercial de la o societate din Ploiești, pentru încheierea unor contracte, având ca obiect achiziționarea unor deșeuri industriale feroase și neferoase”, a precizat în timpul anchetei, Michaela Teodorescu, prim-procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Rechizitoriul întocmit de procurori arată că întâlnirile dintre Vasile Zosim și Ion Rădulescu aveau loc și la Senatul României. Cei doi s-ar fi cunoscut prin intermediul unui prieten comun, “Cezar”, din Râmnicu Vâlcea. Anchetatorii susțin că omul de afaceri din Târgu-Jiu controla activitatea a două societăți comerciale în 2013 și era interesat de încheierea unor contracte cu diferite firme pentru achiziționarea și valorificarea de fier vechi. “De la primele întâlniri, R.I. a avut reprezentarea că inculpatul Zosim Vasile, prin funcția pe care o îndeplinește la o instituție importantă a statului român, poate să-i faciliteze încheierea unor contracte de achiziționare fier vechi. Inculpatul Zosim Vasile, prin modul în care a acționat, i-a întărit această convingere, lăsând să se creadă că are influență pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul unor unități de pe teritoriul țării, chiar cu capital majoritar de stat. Cei doi s-au întâlnit frecvent în București, fie în anumite localuri, fie la locul de muncă al inculpatului, respectiv Senatul României”, se precizează în rechizitoriu. Procurorii au mai stabilit că banii primiți de consilierul parlamentar au ajuns, în mare parte, la jocurile de noroc. Cearta între cei doi ar fi pornit după ce Ion Rădulescu a constatat că a plătit degeaba, întrucât înțelegerea nu s-a materializat în încheierea unor contracte certe, motiv pentru care familia acestuia i-a cerut să restituie banii, însă nu ar mai fi primit înapoi decât 10.000 de lei.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here