Consilierul de la ,,apă-canal” care conduce CEO, reprezentantul statului în ANCPI și Engie

2767

Anturajul politic, funcția din partid și conjunctura politică contează mult mai mult decât orice diplomă, competențe profesionale sau studii postuniversitare. Aceasta e o axiomă perfect valabilă în România de astăzi, în care meritocrația nu reprezintă o alternativă de evoluție a societății. Asta poate fi și explicația ascensiunii unui consilier tehnic de la o societate de apă – canal, un fel de ,,Ilie de la sculărie”, cum e o vorbă din popor, în poziții cheie din două companii la care statul român este acționar și în conducerea unei agenții a aceluiași stat.

Alexandru Marcoci este un tânăr de 37 de ani din județul vecin Mehedinți, consilier tehnic la societatea de apă-canal Secom SA. Acesta deține funcția de vicepreședinte PNL Mehedinți și a fost ales consilier județean, din partea liberalilor, în Consiliul Județean Mehedinți. Apropierea de ministrul Virgil Popescu l-a propulsat însă pe Alexandru Marcoci acolo unde nici nu visa vreodată. Mai întâi, în februarie, anul trecut, pe când Virgil Popescu era ministrul Economiei, Marcoci a ajuns în Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, ca și reprezentant al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Din această poziție a câștigat în jur de 55.000 de lei, anul trecut.
Ulterior, tânărul liberal mehedințean a fost propulsat și în Consiliul de Administrație al Engie Romania, la care statul român deține 37%, prin Ministerul Energiei, de unde a mai câștigat 14.000 de lei.
Evident că Marcoci este cunoscut gorjenilor de când a fost numit ca membru în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, unde a avut o indemnizație de 8.300 de lei, lunar. Din luna iunie a acestui an, ministrul Energiei, Virgil Popescu, l-a aburcat pe Marcoci în funcția de președinte al forului de conducere al CE Oltenia, poziție pe care o va ocupa cel puțin până în luna octombrie a acestui an. Așa se face că oameni cu experiență în minerit și energiei, precum președintele Directoratului, Daniel Burlan, sau Constantin Bălășoiu, alt membru important din boardul companiei energetice, sunt la mâna lui Marcoci. Celor doi, CS al CEO le-a prelungit mandatele, la începutul acestei luni, până la jumătatea lunii octombrie.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here