Politicianul Adrian Tudor, consilier municipal PSD, are un talent pe care numai prietenii şi membri familiei îl cunosc cu adevărat. Adi Tudor este un adevărat maestru în arta culinară şi găteşte cu plăcere pentru cei apropiaţi şi nu numai. Ultima dată a gătit pentru 60 de tineri ai TSD, timp de trei zile, la o întrunire politică, mesenii fiind încântaţi peste măsură de preparate.
Bucătarul Adi Tudor nu găteşte însă bucate banale, de genul cartofi prăjiţi, ci preparate sofisticate din bucătăria românească. Consilierul municipal poate să rivalizeze astfel cu orice Master Chef de la restaurantele din Târgu-Jiu şi alte oraşe similare.
Adrian Tudor, prim-vicepreşedinte al PSD Târgu-Jiu, şi totodată lider al organizaţiei municipale de tineret, se poate mândri cu talentul de a realiza adevărate minuni culinare în bucătărie. Foarte modest, tânărul politician, spune doar că el găteşte de când se ştie şi îi place să fie inventiv în bucătărie. Asta, spre fericirea soţiei sale care are un ajutor de nădejde, mai ales când familia are musafiri. Adi Tudor găteşte însă cu plăcere, în special, preparatele care l-au făcut atât de cunoscut pe Radu Anton Roman, despre care spune că l-a şi determinat să iubească, cu adevărat, bucătăria românească. “Sunt pasionat de bucătăria tradiţională românească şi pentru fiecare fel de mâncare am o poveste pe care o spun celor ce o gustă. Rămân un fan Radu Anton Roman ale cărui bucate m-au făcut creativ, chiar dacă maestrul bucătar nu mai este printre noi”, a declarat Adrian Tudor.
Specialitatea casei: saramură de pui oltenească
Consilierul municipal Adrian Tudor a gătit chiar, la finalul săptămânii trecute, câteva preparate tradiţionale combinând mâncarea din Ardeal cu cea din Oltenia. “Am gătit ciorbă de salată verde şi mâncare de urzici cu hrean. Preparatul casei rămâne însă saramura de pui oltenească. Din Ardeal îmi place să gătesc friptură de Turda, dar este greu de realizat deoarece sunt anumite mirodenii care se folosesc. Cei pasionaţi de bucătărie ştiu, cu siguranţă, că pieptul de purcea se ţine două zile în lapte, înainte de preparare, şi se prăjeşte în untură multă. Se şi consumă cu pâine prăjită în untură. Pentru ca preparatul să fie ca la carte, purceaua din care se face friptura trebuie să fie hrănită doar cu ghindă o lungă perioadă de timp”, explică, pasionat, Tudor.
Solar pentru mirodenii
La fel ca un adevărat Master Chef care se respectă, Adrian dă o importanţă maximă plantelor proaspete pe care le cultivă chiar acasă. “Acasă am un solar unde am plantat tot felul de plante aromate pe care nu le găsesc proaspete în piaţă”, a specificat Adi, care ne-a şi dezvăluit câteva secrete din bucătărie, legate de prepararea puiului în crustă de sare. “Puiul în sare se serveşte cu sos de hrean, smântână şi piure franţuzesc iar la saramură secretul este un pahar de ţuică de prună pus la sfârşit să înnebunească aromele”, spune tânărul bucătar. Un alt preparat realizat de Adrian este ciorba de linte în pâine cu afumătură şi usturoi. Nu numai mâncarea ştie Adrian să o combine pentru un gust minunat ci şi băutura pe care acesta o foloseşte şi în prepararea cărnii şi la masă, în funcţie de felul servit. De multe ori, Adrian îşi serveşte singur clienţii de la propriul său bar din Târgu-Jiu şi cu combinaţii de ciocolată caldă, cafea, frişcă şi spumă de lapte. “Am şi o reţetă de limonadă moştenită de la bunica mea pe care o prepar vara pentru clienţii barului. Reţeta este delicioasă deoarece bunica mea a fost cofetăreasă iar secretul preparării limonadei mi l-a transmis mie”, a conchis Adrian Tudor.
Anamaria Stoica