Consiliere juridică – Gorjenii întreabă

620

Mă numesc Gârdu Ion din comuna Băleşti, satul Găvăneşti, judeţul Gorj, născut în anul 1926, 2 august; sunt căsătorit cu Mioara Gârdu născută în 3 mai 1928. Împreună cu soţia mea în cei 66 de ani ai căsniciei noastre am construit două case pentru a le lăsa moştenire celor două fete ale noastre, Crăciun Ileana şi Andriţoiu Niculina. Soţia a moştenit de la părinţii ei o casă bătrânească în urma taxei de succesiune după decesul părinţilor; cei patru fraţi ai soţiei au renunţat la dreptul de proprietate în favoarea soţiei mele.

Din anul 2009, soţia are gradul 1 de handicap, fiind nevăzătoare, din anul 2010 având ca asistent personal pentru îngrijire pe Bâldea Francisca Ramona. În anul 2011 eu şi soţia ne-am hotărât să lăsăm un testament celor două fete ale noastre, Crăciun Ileana şi Andriţoiu Niculina, pentru a şti fiecare ce casă li se cuvine să moştenească după decesul nostru, iar casa moştenită în urma taxei de succesiune de la părinţii soţiei mele să fie înstrăinată prin vânzare pentru a deveni locuibilă, deoarece ea nefiind locuită începuse să se ruineze; dorinţa soţiei era aceea să nu fie demolată casa părintească. Moştenitorii noştri, fetele, ginerii şi nepoţii au fost consultaţi atunci în această privinţă şi au fost de acord să fie vândută, iar unul din nepoţii noştri ne-a sfătuit să o vindem la o persoană care nu are casă şi are nevoie de locuinţă.
În decembrie 2011, am adus la domiciliu notarul pentru a redacta testamentul şi actul de vânzare-cumpărare(soţia fiind netransportabilă, căpătând o paralizie la picioare).
A fost redactat testamentul prin care fetele noastre vor moşteni fiecare câte o casă, făcute în timpul căsniciei noatre, iar casa moştenită de la părinţii soţiei a fost vândută lui Bâldea Francisca Ramona persoana care era încadrată de Primăria Băleşti ca asistent personal al soţiei mele, Mioara Gârdu.
La semnarea celor două acte, testamentul şi actul de vânzare-cumpărare, soţia avea deplin discernământ, aşa cum a declarat fiica noastră Crăciun Ileana în faţa notarului.
Întrebările pe care le pun eu avocatului Gorjeanul sunt următoarele:
1)Este pasibil ca actul de vânzare-cumpărare(actul nu are nici o clauză în cuprinsul lui) să fie anulat pe motivul că Bâldea Francisca Ramona, cumpărătorul acestei case în acea vreme era încadrată de Primăria Băleşti ca asistent personal al soţiei mele Mioara Gârdu, sau că n-ar fi avut discernământ la semnarea acestor acte?
Soţia mea este în viaţă şi o are în prezent pe Bâldea Francesca Ramona asistent personal care mă îngrijeşte şi pe mine fără nicio obligaţie, eu şi soţia locuim singuri, fetele noastre nu locuiesc cu noi, îşi au casele lor.
2)După câţi ani de la întocmirea actului de vânzare cumpărare nu mai poate fi anulat în instanţe?
3) Cum trebuie procedat pentru a nu se ajunge în instanţă pentru anularea actului de vânzare-cumpărare, deoarece fiica noastră Andriţoiu Niculina îşi manifestă nemulţumirea după doi ani de la vânzarea casei spunând că actul a fost făcut ilegal.
Vă rog foarte mult să studiaţi actele pe care vi le trimit şi să mă puneţi în cunoştinţă de cauză.
Cu mulţumire, aştept informaţia dumneavoastră,
Gârdu Ion, comuna Băleşti, satul Găvăneşti, judeţul Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here