Consiliere juridică – Gorjenii întreabă

252

Bună ziua, am un credit ipotecar la Credit Europe Bank, la care plătesc un comision de risc lunar de 2,4% din sold începând cu noiembrie 2008. Totodată am mai plătit un comision de acordare de 2% din valoarea creditului. M-ar interesa dacă pot recupera comisioanele plătite și anularea acestora pentru viitor. Mulțumesc anticipat!

Răspuns – Din păgubit, în despăgubit
Da, puteți recupera și elimina aceste comisioane. Este un abuz din partea băncii și puteti da banca în judecată pentru a obține astfel eliminarea lor –  atât pentru comision acordare, comision gestiune, comision de risc, toate sunt declarate ca fiind abuzive. De asemenea v-a crescut dobânda, și implicit ratele, puteți denunța acest aspect și să solicitați reducerea dobânzii.
Abuzurile bancare sunt o permanentă realitate, mai ales după anul 2008.
În multe cazuri clienții se gândesc că un asemenea demers este complicat și costisitor, pe când în realitate, dacă există un temei, banca poate suporta întreaga cheltuială cu procesul. Mai mult, instituția financiară poate fi obligată să achite daune morale celor pe care i-a vătămat.
Există și situații în care dosarele depuse pot primi termene foarte lungi ceea ce înseamnă că poate trece și 1 an de la depunere până la judecată. Dar avocatul are posibilitatea să solicite un termen mai scurt pentru a proteja interesul clientului.
Clauzele abuzive utilizate frecvent de bănci sunt cele care dau dreptul acestora de a interveni în mod unilateral și discreționar în modificarea clauzelor contractuale, în special în modificarea costurilor unui credit acordat, independent de un element obiectiv cum ar fi variația unui indice de referință verificabil.
Deși prevederile legale care interzic aceste comisioane ca fiind abuzive nu sunt de dată recentă, băncile au continuat să practice astfel de clauze contractuale.
Menționez că aceste clauze au un impact semnificativ și prin natura contractului de credit bancar care este un contract de adeziune, dumneavoastră (clientul) neavând posibilitatea negocierii clauzelor contractuale.
Avocat: SECULA GHEORGHIȚA LOREDANA
(Telefon: 0764384785)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here