Conferinţă medicală interdisciplinară la Spitalul Târgu-Cărbuneşti

328

Pentru că ne place să credem că “medicina este ştiinţa şi conştiinţa încălzite de iubirea faţă de oameni”, cum spunea Iuliu Haţieganu, întemeietor de şcoală medicală românească, iar Hippocrates “părintele medicinei” întărea ideea, referindu-se la terapie, când enunţa un principiu universal potrivit căruia “nu există reguli absolute, căci nu există boli absolute, ci bolnavi şi organisme diferite ce pot reacţiona în mod diferit la acelaşi remediu”, să pornim de la premisa că actul medical este în majoritatea cazurilor un act ştiinţific, dar este şi un act social, un fapt psihologic săvârşit cu voia proniei cereşti!

Oamenii vor avea deschisă uşa «Casei Lui Dumnezeu»
Sâmbătă, 20 octombrie, la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă din Târgu-Cărbuneşti, cu prilejul împlinirii celor 120 de ani de la înfiinţarea primului aşezământ spitalicesc construit în Gorj(1 octombrie 1892, la Tg. Cărbuneşti-Petrescii de sus), Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor desfăşurate la Paraclisul “Sfântul Pantelimon”, din incinta spitalului, un loc de închinare şi de rugăciune a cărei piatră de temelie a fost pusă în urmă cu cinci ani, prin strădania dr. Constantin Târziu şi a salariaţilor instituţiei, domnul director aducându-ne la cunoştinţă că după acoperirea cu tablă de cupru a bisericii, bolnavii şi cadrele medicale, oamenii locului “vor avea deschisă mereu uşa «Casei Lui Dumnezeu»” şi se va auzi cu ecouri de psalmi, am putea spune, tot mai curat glasul rugăciunii pentru sănătate! La rândul său, Mitropolitul Olteniei, adresându-se participanţilor prezenţi la slujbă, printre care s-au aflat senatorul Toni Mihail Greblă şi deputatul Dan Ilie Morega, a subliniat faptul că în preziua Dumnicii vindecării demonizatului din ţinutul Gherghesenilor, “iată-ne prezenţi pentru a mulţumi Lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale şi pentru a binecuvânta locul unde ne putem întâlni cu Tatăl Ceresc şi cu sfinţii Săi, pentru a ne vindeca de bolile trupului şi ale sufletului”, acelea care care de multe ori sunt bântuite de ispitele demonilor păcatului, când omul se apleacă de oboseală şi îngenunchează apăsat de suferinţă şi cu gândurile vitregite de viforul vremii!

Conferinţa medicală interdisciplinară: “Medicina – artă, ştiinţă şi conştiinţă”
După oficierea sfintei slujbe, într-un loc mai puţin academic, dar prielnic desfătării şi destinderii, datorită spaţiului generos şi confortabil, au continuat şi s-au finalizat dezbaterile ediţiei a III-a a Conferinţei medicale interdisciplinare sugestiv intitulate: “Medicina – artă, ştiinţă şi conştiinţă”, la care şi-au dat concursul cadre medicale competente şi cu o pregătire deosebită, atât de la spitalul din Tg. Cărbuneşti, cât şi din ţară! După ce au fost prezentate primele materiale, încă de vineri, vom spune că sâmbătă, 20 octombrie, poate fi socotit punctul “de vârf” al întâlnirii, pe care am intitula-o mult mai bine şi mai inspirat, ca fiind un simpozion interdisciplinar pe probleme actuale de sănătate şi de terapie medicală, coordonat cu măiestrie de către dr. Constantin Târziu şi “regizat” prin abilităţile tehico-informaţionale ale dr. Bogdan Niculescu, cel care a şi prezentat un interesant material despre “Managementul leziunilor post-traumatice la pacienţii cu osteoporoză”! Personal, am fost încântat de o serie de materiale extrem de interesante, care ar merita să fie cunoscute şi publicului larg, iar atât cât ne îngăduie spaţiul tipărit, vom sublinia doar pe cele intitulate: “Reţeta electronică-avantajele sistemului informatic integrat în cadrul spitalelor(Info Word), care poate ca un proiect îndrăzneţ pentru viitor, “Metode minim invazive de diagnostic şi tratament în cancerul bronho-pulmonar. Experienţa Clinicii de chirurgie toracică din Craiova”, având în agenda sa toracoscopia, chirurgia toracică video-asistată, mediastinoscopia şi puncţia-biopsie transtoracică, “Aspecte clinice neurologice, modificări neurofiziologice şi neuroimagistice în insuficienţa cardiacă”, un foarte interesant documentar prezentat de către dr. Ileana Geană, în care se sublinia că insuficienţa cardiacă(IC) este consecinţa imediată sau mai tardivă a majorităţii bolilor inimii, că în 9 din 10 cazuri IC este asociată bolii ischemice cardiace, hipertensiunii arteriale sau combinaţiei celor două, că această maladie este o cauză importantă a mortalităţii în lume, că evoluând constatnt, ea determină declinul fizic şi mental, fiind asociată cu declinul cognitiv al omului!

Preocuparea de a veghea la sănătatea fizică şi psihică a tinerei generaţii
Am putea continua cu prezentarea de caz a dr. Nicolae Şerban, atunci când a vorbit despre un pacient cu convulsii tonico-cronice, care la sosirea în Centrul de primiri urgenţe(CPU) prezenta o anamneză dificilă cu stare de somnolenţă, cu echimoză recentă şi escoriată la nivelul feţei, iar în pofida faptului că pacientul fusese etichetat ca un etilic în convulsii, în cele din urmă este privit “cu alţi ochi” şi i se administrează medicaţia necesară în condiţii dificile, iar în final, chiar dacă s-a ajuns în situaţia când bolnavul îşi pierduse respiraţia şi pulsul central, prin administrarea primului bifazic-şoc, pacientul a putut fi dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Floreasca din Bucureşti! Nu putem încheia prezentarea impresiilor seducătoare de la dezbaterea privind medicina, ca o “artă” între ştiinţă şi conştiinţă, de la Tg. Cărbuneşti, fără a reaminti şi despre un material care mi se pare nu numai de strictă actualitate, dar şi de o reală importanţă pentru difuzarea sa în mediul şcolar, dacă se mai fac pe undeva cursurile despre “Educaţie şi sănătate în şcoala românească”, pentru că atunci când am ascultat şi am vizionat imaginile despre schizofrenie, ca o afecţiune psihiatrică majoră, ca o psihoză severă şi invalidantă, aşa cum le-a prezentat dr. Andreea Velican, pot spune că nu m-au impresionat doar problemele epidemiologice privitoare la distribuţia egală pe sexe sau sursele schizofreniei prin modificări structural-cerebrale, aşa cum nu putem să ne rezumăm la nivelul patogeniei, al factorilor neurobiologici sau neurobiochimici care favorizează această maladie degenerativă. Mai degrabă, trebuie să reflectăm profund asupra simptomelor clinice ale schizofreniei, cele cu care ne confruntăm în mediul şcolar real, şi unde se manifestă în rândul elevilor atât simptomele pozitive legate de halucinaţii, idei delirante, tulburări de gândire sau comportament bizar, dar mai ales simptomele negative care determină aplatizarea afectivă, diminuarea sociabilităţii, sărăcirea limbajului, apatia şi anhedonia sau sentimentul nefericirii, cu toate formele clinice de schizofrenie, tocmai pentru a putea vorbi despre stabilirea unor obiective terapeutice, pentru reducerea simptomatologiei pozitive, negative, cognitive şi afective, pentru administrarea tratamentului antipsihotic în vederea monitorizării eficacităţii tratamentului! Cu promisiunea că vom reveni cu alte impresii extraordinare despre simpozionul de la Tg. Cărbuneşti, considerăm că este necesar ca IŞJ Gorj să stabilească un parteneriat educaţional deosebit cu o serie de cadre medicale care au prezentat materiale extrem de interesante cu acest prilej, pentru că este în folosul nostru, al tuturor, preocuparea de a veghea la sănătatea fizică şi psihică a tinerei generaţii!
Prof. Vasile GOGONEA
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here