Confederația Națională Sindicală ,,Cartel ALFA” îi cere premierului să declare STARE DE URGENȚĂ în sistemul energetic, convocarea CSAT și a Consiliului Național Tripartit!

507

Două federații sindicale, FNME și Federația Națională ,,Univers” au cerut Guvernului, în urmă cu aproape o lună, declararea stării de urgență în sistemul energetic. Iată că vineri, și Confederația Națională Cartel ALFA îi cere premierului să declarare Stare de Urgență în sistemul energetic și să convoace Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, iar în baza concluziilor Consiliului, să fie convocat CSAT.

Astfel, Confederația Cartel-Alfa precizează într-o Scrisoare Deschisă pentru premier și ministerele Energiei și Economiei de ce este nevoie de aceste măsuri urgente:

Scrisoare deschisă adresată Primului Ministru Nicolae – Ionel CIUCĂ
Domnule Prim Ministru,
Confederația Naționala Sindicală „Cartel ALFA”, în numele membrilor de sindicat, dar și a cetățenilor care ni se adresează constant, cu crescută disperare, având în vedere:
Lipsa de coerență decizională a Guvernului în ceea ce privește politica energetică națională, inclusiv simpla recunoaștere a faptului că Romania, economia și cetățenii săi sunt confruntați cu o criza energetică fiind o sursă de confuzie și declarații contradictorii pentru membrii guvernului;
Lipsa unor măsuri concrete de stopare a creșterii preturilor energiei, deși propuneri argumentate au fost înaintate guvernului de către partenerii sociali încă de la începutul anului. Tot atunci a fost constituit Comitetul interministerial cu misiunea de a identifica soluții la criza prețurilor din energie. După trei reuniuni în februarie nu se mai știe nimic de activitatea acestuia. În schimb, guvernul adoptă măsuri care, după toate semnalele, conduc la adâncirea situației actuale, cu efecte asupra inflației în creștere galopantă, cât și oprirea unităților economice și pierderea accelerată a numeroase locuri de muncă;
Constată necesitatea adoptării unor măsuri urgente, printre care enumerăm:
Stoparea procesului de disponibilizări de la Complexul Energetic Oltenia și repornirea imediată a grupurilor energetice de la CEO pe cărbune;
Resetarea pieței energiei, inclusiv prin anularea tuturor contractelor de energie care nu se află în derulare.
Reglementări clare împotriva speculei energetice;
Domnule Prim Ministru,
În speranța că veți conștientiza în sfârșit gravitatea situației și a consecințelor acesteia pentru economie și cetățeni și că vă aflați într-o poziție în care reprezentați interesele întregii populații și structuri economice, nu al unor influenți speculatori care urmăresc îmbogățirea proprie, Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” vă solicită:
– Declararea de către Guvern a STĂRII DE URGENȚĂ în domeniul energetic;
– Convocarea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social (CNT-DS) pentru identificarea măsurilor urgente;
– Convocarea CSAT pentru luarea deciziilor în baza propunerilor CNT-DS.
Bogdan Iuliu HOSSU,
Președinte CNS Cartel ALFA

Guvernul României Ministerul Energiei – România Ministerul Economiei

CNS Cartel ALFA reunește peste 600.000 de lucrători în cele 41 de organizații membre, federații profesionale sau sindicate naționale. De asemenea, CNS Cartel ALFA coordonează activitatea a 42 de uniuni sindicale teritoriale, interprofesionale.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here