Conducerea Energiei a avut de făcut o alegere pentru viitor – Florin Nini sau echipa?

247

Energia Rovinari s-a despărțit de antrenorul său cu puțin timp înainte de Final Four-ul Cupei României, decizia, deși pare la prima vedere ciudată, are substrat în relația avută de fostul tehnician cu jucătorii.

Energia și-a asigurat practic locul în play-off după meciul direct cu Steaua, iar partida cu CSM Oradea părea să fie un simplu antrenament pentru confruntările ulterioare cu Asesoft și, probabil, atât ar fi rămas dacă nu ar fi existat răbufnirea lui Tal Karpelesz de la antrenamentul de dinaintea partidei. Situația era deja de mai multă vreme inflamată și doar scânteia a mai lipsit. Tal a replicat tratamentului la care a fost supus în ultima vreme, iar antrenorul a decis să-l scoată din lot, însă conducerea clubului se pare că a considerat că jucătorul avea vină, nefiind deloc de acceptat un comportament de acest gen, însă problema venea din altă parte. Cum voia nu i-a fost împlinită, Florin Nini anunța încă de la conferința de presă de după meciul cu CSM Oradea că ar putea pleca de la echipă, lucru care s-a și întâmplat în scurt timp.

Riscau să piardă toți jucătorii
Între antrenor și jucători a existat mai mereu o situație tensionată, asta în ciuda faptului că Florin Nini a ales în proporție de 90% lotul cu care s-a luptat în acest sezon în campionat și cupă. Pe parcursul conviețuirii dintre antrenor și jucători, cei din urmă au adunat tot mai multe nemulțumiri, de la modul de pregătire al partidelor, până la modul de lucru cu jucătorii, mulți plângându-se chiar de felul în care antrenorul li se adresa, deseori în mod jignitor. Toate aceste lucruri, coroborate și cu obținerea unor rezultate oscilante și pierderea unor partide, destul de multe, pe final de joc, au condus la o situație dificilă pentru conducerea clubului. Sezonul se apropia de final, iar la discuțiile purtate cu jucătorii importanți cu privire la semnarea unor noi contracte pentru sezonul viitor, conducerea se lovea de refuzul acestora, motivul invocat fiind tocmai Florin Nini. Într-o astfel de situație, conducerea trebuia să ia o decizie cât mai rapid, în primul rând pentru a detensiona situația din vestiar înaintea ultimelor partide din acest sezon în speranța obținerii unor performanțe cu adevărat notabile, în al doilea rând pentru a căuta să păstreze un schelet de echipă cu care să se pornească la un nou drum în campionatul viitor, sezon în care să se atace primele poziții ale clasamentului.

Îndeplinirea obiectivelor, un paravan
Florin Nini a încercat tot timpul să ascundă rezultatele modeste ale echipei, în condițiile unor investiții mult peste cele de care echipa gorjeană s-a bucurat în ultimii ani, în spatele unor obiective în deplinite. Calificarea în Final Four este una cu care te poți mândri doar dacă ascunzi parcursul. În primul tur Energia a avut un adversar cu nume, Gaz Metan Mediaș, dar care s-a dovedit până la final a fi unul în declin, măcinat de probleme financiare și care a terminat campionatul în afara locurilor de play-off, însă în turul al doilea, cel după care s-a ajuns în Final Four-ul Cupei României, Energia a trecut de Farul, cea mai modestă echipă, una care abia a reușit un succes în întreaga stagiune. Deci, pentru a prinde un loc în primele patru în Cupa României, Energia a trecut de locurile 11 și 14 din campionat, condiții în care performanța vine doar de acum înainte, dacă echipa gorjeană va reuși să învingă una dintre echipele participante: BCM U Pitești, CSM Oradea sau Asesoft. În ceea ce privește campionatul, prezența pe locul 8 nu este considerată de nimeni o performanță, ci doar îndeplinirea unui obiectiv, care a fost calificarea în play-off.

stroescuAcum Stroescu, din vară altul
Cel care a luat decizia despărțirii de antrenor a fost președintele clubului Energia, Laurențiu Răuț, dar se pare că acesta a avut și girul finanțatorului echipei, Laurențiu Ciurel plecând deseori de la meciurile echipei, fie de acasă, fie din deplasare, nemulțumit. Pentru meciurile care au mai rămas de disputat din actuala stagiune, echipa va fi condusă de secundul Radu Stroescu, cel care a avut de gestionat o situație similară și în sezonul trecut, însă dacă atunci a disputat meciuri în play-out cu Dinamo, acum va avea în față Asesoftul lui Arnautovic atât în cupă, cât și în play-off. Stroescu este interimarul cu care Energia termină acest sezon, însă din vară echipa gorjeană va avea un alt tehnician, Laurențiu Răuț confirmând că a început deja căutările.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here