Conducerea Aparegio are de recuperat datorii de 80 de miliarde

348

aparegioOperatorul de apă regional pe raza a cinci oraşe din judeţul Gorj, Aparegio, are de recuperat datorii imense atât de la persoanele fizice, cât şi de la instituţii şi agenţi economici. Acest lucru este îngreunat deoarece datoriile continuă să crească în urma faptului că facturile nu sunt achitate la timp şi anume lună de lună.

Prezent în faţa reprezentanţilor vârstnicilor din judeţ şi a celor din Prefectura Gorj, Ion Popescu, directorul Aparegio Gorj, a prezentat situaţia actuală a societăţii, precum şi investiţiile începute la sistemul de alimentare cu apă şi la cel de canalizare din cele cinci oraşe unde operatorul are activitate: Târgu-Jiu, Motru, Sadu, Ţicleni, Târgu-Cărbuneşti şi Bumbeşti-Jiu. „La nivel de operator avem 13.900 de branşamente la apă, 8.400 la sistemul de canalizare, 477 de kilometri de reţele cu apă şi 127 kilometri de reţele de canalizare. Acum, suntem în plin proces de contorizare a branşamentelor şi recuperare a sumelor datorate de rău-platnici”, a declarat Ion Popescu. În prezent, operatorul are o restanţă la branşamentele de alimentare cu apă la nivelul localităţilor unde îşi desfăşoară activitatea de 3.900 de branşamente. De asemenea, la nivelul municipiului Târgu-Jiu, la asociaţiile de proprietari, contorizarea s-a încheiat.

Datorii de 80 miliarde ROL

Potrivit acestuia, în prezent, Aparegio Gorj are de recuperat la nivelul celor cinci oraşe datorii în valoare de 80 de miliarde de lei vechi. Din această sumă, 42 de miliarde ROL sunt de recuperat din Târgu-Jiu, bani din care 24 de miliarde de lei vechi însumează datoriile asociaţiilor de proprietari, patru miliarde ROL sunt datorii de la gospodăriile individuale din municipiu, iar restul banilor reprezintă datoriile agenţilor economici şi ale instituţiilor din Târgu-Jiu.

„La asociaţiile de proprietari întâmpinăm cele mai mari probleme cu recuperarea banilor. Ştim că există şi categorii sociale fără venituri, însă de asta nu ne ocupăm noi, ci Direcţiile de Protecţie Socială din cadrul autorităţilor publice locale. Înainte de a trece la debranşări, afişăm la scările blocurilor atenţionarea cu cinci zile înainte pentru a se da timp de plată”, a menţionat directorul operatorului Aparegio Gorj.

Investiţiile urmate de scumpiri

În urma investiţiilor majore demarate la nivel de judeţ pe un proiect co-finanţat din fonduri europene, conducerea Aparegio Gorj prognozează o scumpire a preţului la apă şi canalizare, preţul urmând să fie acelaşi pentru toate cele cinci oraşe din Gorj unde activează operatorul. Astfel, proiectul în valoare de 80 de milioane de euro cuprinde reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă, extinderea acestora şi a sistemelor de canalizare, reabilitarea staţiilor de tratare a apei, a reţelelor, precum şi reabilitarea sau realizarea unor staţii de epurare a apei acolo unde acestea lipsesc cum ar fi în Ţicleni, Bumbeşti-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti.

Datorită faptului că pentru acest proiect există şi finanţare de la bugetele locale ale fiecărui oraş, Ion Popescu, directorul Aparegio spune că se va stabili un tarif unic pe operator. „Se va întocmi un grafic de evidenţă al tarifelor şi, până la finalizarea proiectului, în fiecare an, la 1 iulie, preţul se va corecta în funcţie de inflaţie. Astfel, un metru cub de apă, unul de canal şi unul de apă epurată va costa 4,32 de lei”, a spus Popescu.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here