Condiţii de recuperare a banilor pentru taxa pe poluare

177

Ordonanţa de urgenţă privind suspendarea taxei pentru emisiile poluate provenite de la autovehicule, a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 25 octombrie 2012, urmând ca şoferii care au plătit deja, să-şi poată obţine banii înapoi.

În prezent, potrivit ANAF, restituirea taxei pentru emisiile poluate se face pentru, contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule începând cu 1 iulie 2008 până la data intrării în vigoare a Legii nr.9/2012 iar aceasta este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea formulei de calcul din această lege, în care se utilizează elementele avute în vedere la momentul înmatriculării autovehiculului în România. Sumele reprezentând diferenţa de taxă plătită se restituie numai către titularul obligaţiei de plată. De asemenea contribuabilii care, în baza unei hotărâri definitive şi irevocabile a instanţei judecătoreşti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentând taxă pe poluare pentru autovehicule/taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. “Potrivit prevederilor Legii nr.9/ 2012, persoanele fizice sau juridice, după caz, au obligaţia de plată a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehiculele dobândite/ deţinute şi/sau au dreptul la restituirea unor sume reprezentând diferenţe dintre taxa de poluare achitată conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008, aprobată prin Lege, cu modificările şi completările ulterioare, şi taxa pentru emisiile poluante, datorată potrivit Legii nr.9/ 2012 ”, a precizat Luminiţa Penciu, purtător de cuvânt în cadrul DGFP Gorj.

Documente necesare
Modelul cererilor privind restituirea diferenţelor de taxă şi documentele necesare restituirii sunt prevăzute în Ordinul comun al Ministerului Mediului şi Pădurilor şi Ministerului Finanţelor Publice nr. 85/62/2012. Cererile pot fi descărcate accesând pagina de Internet, site-ul ./secţiunea Asistenţă contribuabili/Despre impozite şi taxe/Taxă pe poluare 2012 şi se vor depune la organul fiscal teritorial în a cărui evidenţă este înregistrat contribuabilul ca plătitor de impozite şi taxe. Informaţii detaliate se pot obţine la birourile pentru asistenţa contribuabililor din cadrul administraţiilor finanţelor publice sau telefonic, la Centrul de asistenţă a contribuabililor, la nr. 0314039160.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here