Condimente şi oţet cu nereguli, pe rafturile magazinelor

471

Zeci de litri de oţet cu probleme şi cantităţi importante de sare şi condimente au fost depistate de către comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj. Aceştia au desfăşurat o acţiune de control privind modul în care se respectă prevederile legale privind calitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate la comercializarea sării iodate, oţetului de fermentaţie, acidului acetic alimentar şi a condimentelor folosite la pregătirea conservelor pentru perioada de iarnă.

În acest sens, au fost controlaţi un număr de 16 operatori economici constatându-se abateri la 14 dintre aceştia. “A fost verificată cantitatea de 39 litri de oţet şi acid acetic alimentar şi 72,2 kilograme sare iodată şi condimente din care 35 litri de oţet şi acid acetic alimentar, dar şi la 60,2 kilograme de sare iodată şi condimente prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare. Astfel, am dispus aplicarea a 14 sancţiuni contravenţionale dintre care opt amenzi în valoare de 8.500 lei şi şase avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor”, a declarat Mădălin Giurcău, comisar-şef adjunct în cadrul CJPC Gorj.

giurcauPreţuri afişate incorect la raft
Acţiunea de control a urmărit, în principal, următoarele aspecte: existenţa documentelor de provenienţă; starea ambalajelor; încadrarea în cantitatea netă/volumul net; încadrarea în data durabilităţii minimale, declarate de producător; respectarea condiţiilor prevăzute de producători prin etichetare la transportul, depozitarea şi comercializarea produselor; existenţa semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, gustului, mirosului, prezenţa corpurilor străine; încadrarea în parametrii de calitate prevăzuţi şi cei declaraţi de producători (încadrarea în conţinutul de iod / iodat sau iodură de potasiu); existenţa la comercializare pentru alimentaţia umană a sării neiodate. Aceasta este permisă numai prin reţeaua de magazine Plafar, magazine naturiste şi farmacii, ambalată în cantităţi ce nu depăşesc 0,5 kilograme.
Totodată, în urma verificărilor, comisarii Protecţiei Consumatorilor Gorj au urmărit respectarea prevederilor legale privind etichetarea produselor, existenţa la comercializare a acidului acetic de calitate alimentară vândut sub denumirea de oţet fapt ce ar induce în eroare consumatorii, dar şi respectarea prevederilor legale privind afişarea preţurilor pe unitatea de măsură în cazul produselor comercializate în vrac.
“Abaterile constatate de comisarii CJPC Gorj la magazinele verificate de noi s-au referit la lipsa menţionării adresei complete a sediului producătorului, precum şi lipsa afişării preţurilor la locul de comercializare a produselor sau existenţa acestora într-o formă nevizibilă şi nelizibilă pentru informarea corectă şi completă a consumatorilor”, a precizat comisarul şef adjunct al CJPC Gorj.
Pe această cale, conducerea instituţiei judeţene face şi câteva precizări şi sfaturi pentru gorjeni. Astfel, cumpărătorii sunt sfătuiţi să fie atenţi asupra modului de prezentare a ambalajelor atunci când cumpără oţet şi condimente, să refuze produsele pentru care au îndoieli asupra calităţii şi etichetării acestora, să solicite şi să păstreze bon fiscal pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea ori siguranţa produselor, să nu cumpere sare iodată, oţet şi condimente din locuri neautorizate.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here