Condescu şi Greblă ţin cu dinţii de carierele miniere Berbeşti şi Alunul

302

Luptă şi interese în Parlamentul României pentru două exploatări miniere aflate în subordinea fostei Societăţi Naţionale a Lignitului Oltenia şi acum a Diviziei Miniere a Complexului Energetic Oltenia. Este vorba despre carierele Berbeşti şi Alunul , aflate pe teritoriul judeţului vecin, cariere care aprovizionează cu cărbune CET Govora. Cele două unităţi au fost solicitate, recent, în Parlament de Consiliul Judeţean Vâlcea, pentru a trece în administrarea acestui organism. Propunerea legislativă a trecut de Camera Deputaţilor dar a fost stopată la Senat, de Toni Greblă.

Deşi cele două exploatări minere din Vâlcea, Berbeşti şi Alunul nu sunt profitabile, ele alimentând cu cărbune rău-platnica CET Govora din judeţul vecin, Marin Condescu, sindicalistul care se foloseşte de numărul de subordonaţi pe care îi are la Federaţia Naţională Mine Energie, nu a acceptat ca acestea să îşi schimbe administratorul. Din dorinţa de a nu pierde cei 2000-3000 de salariaţi ai unităţii, Condescu şi-a folosit influenţa până la senatorul PSD, Toni Mihail Greblă, stopând propunerea legislativă semnată şi de către deputatul PSD, Vasile Popeangă, la Senat. Jocul lui Condescu este recunoscut şi de Popeangă care a explicat de ce el a semnat propunerea legislativă care ar fi lăsat Divizia Minieră şi CEO fără două exploatări miniere din judeţul Vâlcea. “Nu vă imaginaţi că am semnat fără să ştiu despre ce este vorba. Eu m-am lăsat convins de colegul de la Vâlcea, Aurel Vlădoiu, abia după ce m-am consultat şi cu câţiva angajaţi, buni specialişti, ai fostului SNLO. Aceştia mi-au explicat că cele două cariere nu sunt rentabile, că fostul SNLO are încă de recuperat zeci de miliarde pentru cărbunele dat de cele două cariere la CET Govora, că sunt probleme cu arieratele şi că în final cele două cariere se vor închide. Aşa am semnat şi nu aşa din prima”, a explicat Popeangă.

“Condescu nu a vrut, că îşi pierde oamenii”
Tot Popeangă a explicat că nu vedea nimic greşit dacă cele două cariere care oricum alimentează cu cărbune doar CET Govora treceau în administrarea Consiliului Judeţean Vâlcea. “nu văd nimic greşit în asta. Singurul care a văzut a fost Marin Condescu care a avut interese cu minerii de la cele două unităţi. Eu nu am avut aşa că am semnat să treacă de CET Govora”, a explicat, în continuare Popeangă. Întrebat apoi de ce senatorul Toni Greblă a stopat propunerea la Senat, luna trecută, Popeangă a declarat: “treaba lui Greblă, el are interese. Eu am vrut să uşurez situaţia celor de la Gorj, că nu merg prea bine. Greblă e mai cu .. Condescu, sindicalist care nu vrea să îşi piardă influenţa în zonă”.

Propunere şi atât, Senatul a pus punct
Tot Popeangă lămureşte că respingerea Senatului a dus şi la moartea propunerii legislative, acesta nemaiavând vreo şansă să devină un act normativ. Prin preluarea celor două cariere, se dorea să se realizeze de fapt Complexul Energetic Vâlcea, lucru care nu s-a mai făcut. Pe 19 iunie 2012 propunerea legislativă privind transferul cu titlu gratuit a exploatărilor miniere Berbeşti-Alunul din domeniul public al Statului şi din administrarea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia în domeniul public al Statului şi în administrarea Consiliului Judeţean Vâlcea a eşuat.
Sorin Găman, director general adjunct la Ministerul Economiei, totodată fin al lui Ionel Manţog, nu a susţinut adoptarea iniţiativei legislative. Greu de înţeles de ce…
Anamaria Stoica

Pentru a vedea raportul daţi clic pe poză

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here