Condescu l-a pârât la minister pe Ciurel

364

Managerul Complexului Energetic Oltenia(CEO), Laurenţiu Ciurel, este făcut direct vinovat de FNME-ul lui Marin Condescu, de măsura drastică de protest, luată de cei trei sindicalişti ai CEO intraţi de o săptămână în refuz de hrană. De altfel, Federaţia în fruntea căreia se află încă Marin Condescu a transmis, în scris, la Ministerul Muncii, şi că de astăzi un alt lider sindical li se va alătura celor doi, sindicaliştii din CEO protestând astfel în urma refuzului administraţiei de a începe negocierile la contractul adiţional la contractul colectiv de muncă. Sindicaliştii vor o întâlnire cu ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, anunţând-o pe aceasta că sunt nemulţumiţi şi de felul cum s-a realizat reorganizarea personalului în CEO şi acuzându-l totodată pe Ciurel de partizanat politic cu PSD. Managerul structurii, Laurenţiu Ciurel, a considerat însă încă de la început hotărârea celor trei de a intra în refuz de hrană drept una fără motivaţie.

Pe data de 21 mai, Marin Golea, liderul Sindicatului “Minerul” Rovinari-Pinoasa şi totodată vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie(FNME), vicepreşedintele de la “Minerul” Toma Tatomir şi colegul de sindicat tot din zona Rovinari, Petre Bejinaru, au intrat în greva foamei în faţa sediului CE Oltenia. Cei trei vroiau să-şi arate astfel nemulţumirile faţă de refuzul administraţiei de a intra la negocierile privind contractul adiţional la CCM, dar şi faţă de nerespectarea unor hotărâri judecătoreşti. Sunt nemulţumiri şi legate de prima de vacanţă a cărei acordare a fost întârziată, de neacordarea unor drepturi cum ar fi cele legate de cota de cărbune, energie, sporul de tură, de refuzul administraţiei de a dialoga cu sindicatele din FNME, pe motiv că sunt ale lui Marin Condescu, dar şi abuzurile şi presiunile la care ar fi supuşi membrii lor de sindicat. Cei trei au anunţat că se vor opri doar când starea lor de sănătate le va impune acest lucru.

Bejinaru a făcut tahicardie
Unul dintre sindicalişti a fost pierdut însă pe drum. Mai precis Petre Bejinaru a ajuns să fie internat, sâmbătă, la Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, după ce medicii au constatat că făcuse tahicardie. Acesta se află internat şi în prezent în unitatea medicală. Cei doi rămaşi au protestat şi pe ploaie şi pe vânt şi pe căldură. Noaptea dorm în maşină, ca dimineaţa să se posteze din nou în faţa sediului CEO, fără hrană, dar consumând doar lichide.
Cei doi au fost însă acuzaţi de administraţie că pleacă noaptea şi se întorc dimineaţa la locul protestului, ei fiind supravegheaţi permanent de camerele de luat vederi ale CEO.

De la CEO doar satisfacţie
În timpul grevei însă sindicaliştii nu au avut parte de vreo reacţie pozitivă a conducerii CEO, dimpotrivă. “Administraţia CE Oltenia îşi exprimă satisfacţia că, după trei zile de grevă a foamei, starea de sănătate a celor trei protestatari(n.r. atunci era la protest şi sindicalistul aflat în spital) este în continuare foarte bună (conform analizelor făcute de medicii MEDSERVMIN) şi dă asigurari că depune în permanenţă toate eforturile pentru a proteja locurile de muncă şi veniturile celor 19.000 de salariaţi”, transmitea CEO printr-un comunicat de presă, pe 23 mai. În aceeaşi zi, înainte de scrutinul de duminică, şeful CEO face public şi că, în opinia sa, sindicaliştii aflaţi în refuz de hrană s-ar manifesta excentric şi fără motiv. “Au folosit prilejul acestei campanii electorale pentru a se manifesta mai excentric, dar vă spun că nu au nicio motivaţie. Mi-ar părea rău să le vină rău, până la urmă nu convine nimănui”, făcea public Ciurel, ca la scurt timp pentru Petre Bejinaru să fie chemată ambulanţa.
Ieri însă cei doi sindicalişti au continuat protestul, Golea anunţând că nu va renunţa la grevă. “Continuăm până când administraţia va începe negocierile la contractul adiţional. Ne hidratăm cum ne cer medicii”, a declarat Golea spunând că a luat în calcul că poate ajunge şi el la spital urmare a epuizării.

Informare ministerială
Pentru că la nivel local, CEO nu-i bagă în seamă, colegii sindicaliştilor grevişti, de la FNME, au făcut cunoscut ce se întâmplă la Gorj la nivel ministerial. Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi către ministrul delegat pentru Dialog Social s-a transmis, ieri, că la Gorj se iau măsuri abuzive şi discriminatorii faţă de reprezentaţii FNME. “Doamnă ministru, aşa cum, de altfel, ştiţi, trei dintre colegii noştri, lideri de sindicat din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie, au intrat în greva foamei începând cu data de 21.05.2014 în faţa sediului SC Complexul Energetic Oltenia SA Târgu Jiu, în semn de protest faţă de abuzurile comise de conducerea executivă a companiei, abuzuri permanente şi care ar putea fi rezumate astfel: nerespectarea hotărârilor judecătoreşti executorii şi definitive, încălcarea cu rea-credinţă a prevederilor din contractul colectiv de muncă la nivelul SC Complexul Energetic Oltenia SA pe anii 2013-2014, refuzul acceptării liderilor din FNME la dialogul social, motivând dreptul (închipuit) de a alege cu cine doreşte domnia sa, Laurenţiu Ciurel, să comunice, măsuri discriminatorii şi total abuzive faţă de liderii din FNME, consideraţi nesupuşi PSD-ului”, s-a comunicat ministrului Aurelia Cristea.

grevistiÎncă un sindicalist în grevă
“Acest protest extrem a dus la spitalizarea în regim de urgenţă a colegului nostru Bejinaru Petre. Protestul iniţiat de colegii noştri va continua prin intrarea în greva foamei a domnului vicepreşedinte al FNME, Popa Dumitru, începând cu data de 28.05.2014 ora 7,30. Fiecare spitalizare a vreunui coleg de-al nostru va fi compensată de o nouă intrare în greva foamei a altui coleg. Intenţionăm să internaţionalizăm protestul nostru (prin apelarea la federaţiile europene de profil) până când legislaţia europeană şi cea naţională cu privire la dialogul social vor fi respectate şi motivele care au dus la declararea grevei foamei vor găsi rezolvare”, se mai arată în document.
FNME îi cere Aureliei Cristea să facă uz de autoritatea sa “pentru a se intra pe un făgaş normal în relaţia administraţie – sindicate. În acest sens, dorim să avem o întrevedere cu dumneavoastră în cursul acestei săptămâni şi credem că lucrurile se vor rezolva prin găsirea unor soluţii acceptabile de toate părţile”.
Nu este exclus însă ca FNME să reacţioneze astfel şi pentru că la butoane se află Condescu, pregătit să-i vină oricând de hac lui Ciurel. Pare însă greu de crezut că solicitarea FNME va avea câştig de cauză la nivel ministerial.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here