Condescu dă cifra exactă de disponibilizaţi! – 2300 de mineri şi energeticieni din Gorj vor pleca acasă

373

IMG_6342După întrevederea de sâmbătă de la Complexul Energetic Turceni, Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine-Energie (FNME), Marin Condescu, a explicat ziariştilor prezenţi la această şedinţă care este numărul exact de disponibilizaţi din Gorj, puşi pe lista neagră de administraţia Complexului Energetic Turceni, Complexului Energetic Rovinari şi de cei ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO).

Numărul total de viitori disponibilizaţi anunţaţi însă pentru câteva judeţe este 4310, dar din Gorj sunt în pericol să plece acasă, dacă nu se va constitui Electra, doar 2300 de salariaţi.

Pentru a se evita speculaţiile Marin Condescu a explicat sâmbătă care este numărul exact de salariaţi din Gorj care este prezentat de administraţie pentru disponibilizări. Este vorba despre 2300 de salariaţi, cel mai mic număr de viitori disponibilizaţi fiind din partea SNLO. “Se vorbeşte de 4310 disponibilizaţi din minerit şi energie dar doar 2300 sunt exclusiv din Gorj. 1000 de disponibilizaţi ar urma să plece de la Complexul Energetic Turceni, 900 de la Complexul Energetic Rovinari şi 400 doar de la SNLO. Să ştiţi că SNLO-ul stă foarte bine, la acest capitol”, a declarat Condescu, la finalul întrunirii de la Turceni.

Întrebat apoi despre cifra de 4310 lansată audienţei, sâmbătă, la întrunirea cu parlamentarii, Condescu a răspuns: “este o cifră pe care au înaintat-o cei din administraţie aplicând reducerea cheltuielilor cu 22% inclusiv celor cu munca vie. Şi le spunem că este posibilă reducerea cheltuielilor cu 22% cu munca vie ca să se producă energie electrică pe cărbune în competiţie cu ceilalţi producători de energie, dar fără să pierdem locuri de muncă”.

Deputatul Constantin Severus Militaru vorbeşte şi el despre numărul maxim de disponibilizaţi. “4310 salariaţi disponibilizaţi sunt pe gândirea pe care o are administraţia. S-a discutat însă despre reducerea costurilor cu 22% şi nu despre reducerea de personal cu un aşa număr. Eu nu sunt de acord cu un număr aşa de mare de disponibilizări. Există alte soluţii unde ar trebui economisiţi bani”, a declarat parlamentarul.

Nu există liste?!

F1010012Condescu susţine în schimb că sindicatelor nu li s-au prezentat până acum liste de disponibilizări, deşi Gorjeanul a prezentat recent o astfel de listă întocmită la CE Turceni. “Nu s-au făcut liste. (..)Nici nu ne-au spus locurile de muncă care se reduc. Nu există acum locuri de muncă puse la dispoziţia noastră, care dispar. Într-o restructurare cu disponibilizare, înseamnă că din structura ta de producţie dispar anumite funcţii şi meserii”, a declarat Condescu.

Numărul disponibilizaţilor, aprobat în CA-uri

Militaru îl completează însă pe Condescu, spunând chiar că numărul de disponibilizaţi a fost aprobat deja în CA-urile celor trei unităţi gorjene. “Administraţia a făcut deja anumite programe de disponibilizare, care s-au aprobat în Consiliul de Administraţie (CA), chiar numărul de salariaţi. Nu au fost prezentate aici, dar se cunosc, la fel ca şi numărul de disponibilizaţi. Urmează să se negocieze însă între administraţie şi sindicate şi ar trebui să mai fie o întâlnire privind numărul de disponibilizări. Numărul ar trebui să fie cât mai mic, sper în găsirea unor soluţii unitare în ceea ce priveşte numărul de personal, normativele de personal la toate aceste unităţi, ele trebuie revizuite. Un lucru important care s-a tranşat aici este că toată lumea realizează că înfiinţarea Electra va fi viitorul pentru România”, a declarat Militaru, după întâlnirea de sâmbătă de la CE Turceni.

Ariton lăsat să salveze disponibilizaţii

Condescu a menţionat apoi că nu este convins că va reuşi să salveze minerii şi energeticienii de disponibilizări. “Eu nu sunt sigur, eu spun ce vreau eu. Cine va reuşi să fie mai convingător din această încleştare va decide ministrul care, la întâlnirea noastră de ieri(n.r. vineri) a spus clar că este de partea acelui program care nu duce la pierderea locurilor de muncă”, a declarat Condescu. Ministrul Economiei este aşteptat însă astăzi la Târgu-Jiu, prezenţa lui putând rezolva cumva problema disponibilizărilor, susţinea sâmbătă Condescu. “Ariton dacă va veni sper să semnăm protocolul prin care să rezolvăm toate problemele cu care se confruntă industria minieră. Din punctul nostru de vedere este inadmisibil ca ANRE să cumpere energie pe piaţa reglementată de la Rovinari şi Turceni sub preţul de cost, şi să dea în altă parte cu preţuri mai mari decât preţul de cost al unităţilor respective. Este inadmisibil să plătească penalităţi SNLO-ul iar societăţile care primesc cărbune să rămână datoare la privaţi iar nouă să nu ne plătească de şase luni de zile producţia”, a conchis liderul de sindicat.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here