Condescu, convins că România poate renegocia capitolul „minerit şi energie”

363

condescuLiderul sindical Marin Condescu s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute cu ministrul economiei, Adriean Videanu, ocazie cu care a discutat cu acesta despre posibilitatea ca România să renegocieze capitolul „mineri şi energie” din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Discuţiile sunt purtate în plină perioadă de şomaj tehnic pentru ortacii din Oltenia, reprezentantul lor susţinând că şi bulgarii au acum o asemenea oportunitate.

România a intrat în Uniunea Europeană acceptând condiţii pe care nu le poate respecta în totalitate, unele dintre ele vizând şi subvenţiile din minerit, dar şi problemele de mediu de la complexurile energetice din Oltenia. La întâlnirea cu Videanu, Marin Condescu a pus în discuţie o serie de concluzii cu care a venit acasă după o câteva zile petrecute la Budapesta, la un simpozion organizat la nivel european cu factori de decizie în domeniul minier şi energetic. Ţările participante au luat decizia ca la nivelul Parlamentului European să fie adoptată o decizie a Consiliului Europei din 2007, referitoare la subvenţionarea industriei miniere pe continent. Liderul sindical afirmă că acum europenii au o părere mult mai bună despre industria minieră şi sunt de acord cu subvenţionarea acestui domeniu, acolo unde este cazul şi sunt posibilităţi. Unităţile miniere din Oltenia nu primesc subvenţii de ani buni, Valea Jiului fiind singura zonă în care statul încă mai îngroapă bani în activităţile din subteran şi pe considerente sociale.

Împrumuturi, pentru investiţiile de mediu

Complexurile energetice din Oltenia s-au împrumutat, în schimb, sau încă negociază cu băncile, pentru a face rost de bani cu care să îşi rezolve problemele de mediu pe care România şi le-a asumat, unităţile respective fiind ameninţate cu închiderea în cazul nerezolvării acestor probleme.

„La nivel european există o cu totul altă optică în prezent în privinţa industriei miniere şi a celei energetice bazate pe cărbune, iar România are acum ocazia să renegocieze unele aspecte din capitolul dedicat acestui sector în tratatul de aderare. Am discutat cu domnul ministru Videanu şi dumnealui a fost de acord că putem face demersuri în acest sens. Noi n-am accesat nici un program de mediu la nivel european pentru că noi am spus că intrăm în Uniune pregătiţi la toate capitolele. S-au crucit oamenii aceia când i-au auzit pe ai noştri, dar dacă noi am semnat, nu puteau ei să se opună. Rămâne de văzut care sunt oportunităţile pentru ca Ministerul Economiei să redeschidă negocierile. Domnul ministru a fost de acord cu posibilitatea de a face demersuri pe această direcţie, mai ales că după data de 7 iulie posibilităţile vor fi cu totul altele”, spune Condescu.

Fonduri pe sectorul minier

Liderul sindical declară că adoptarea de către Parlamentul European a directivei 1407 din 2007 a Comisiei Europene în privinţa subvenţionării mineritului în statele membre va permite redeschiderea discuţiilor şi în România despre alocarea de fonduri de la buget pentru acest sector. El spune că Oltenia nu are nevoie de aşa ceva, dar că statul poate ajuta la realizarea unor investiţii de modernizare a modalităţilor de exploatare a cărbunelui. Parlamentul European va discuta luna viitoare şi prima variantă de strategie energetică la nivel continental până în 2050, ceea ce, în opinia lui Condescu, va permite şi Bulgariei, nu doar României, să încerce o renegociere a capitolului „minerit şi energie”. „La începutul lui iulie vom avea la Bruxelles o ultimă întâlnire a organizaţiilor noastre sindicale din cadrul Federaţiei Europene Mine Energie şi acolo vom discuta inclusiv cu patronatele despre strategia aceasta. Vom apela inclusiv la parlamentarii noştri din comisia de industrie, indiferent de culoarea politică, să susţină demersurile pentru adoptarea strategiei pentru că ea va fi în avantajul nostru”, mai spune liderul sindical.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here