Condescu: “Nu facem niciun fel de jocuri politice”

428

mineeriLiderul Federaţiei Naţionale Mine Energie(FNME), Marin Condescu, a anunţat ieri că nu va renunţa la greva de pe 10 ianuarie decât dacă negocierile pe care le va purta, începând de săptămâna viitoare, vor determina guvernanţii să accepte planul social întocmit de federaţia sindicală.

Condescu a specificat, de asemenea, că prin acţiunea din ianuarie nu se vor face niciun fel de jocuri politice, asta deşi mai mulţi politicieni l-au acuzat pe sindicalistul şef că ar speria doar guvernanţii cu viitoarea măsură de protest, fiind cunoscut că acesta are o relaţie mult prea apropiată cu “portocaliii”.

Marin Condescu a organizat miercuri, la SNLO, o întâlnire cu reprezentanţii mass-media din Gorj pentru a prezenta o situaţie care a fost înaintată, anterior, FNME de către administraţie. Pe baza acesteia sindicaliştii din FNME au realizat un plan social cu ajutorul căruia se va negocia de luni cu reprezentanţii Ministerului Economiei dar şi cu guvernanţii. “Din punctul nostru de vedere, ca şi reacţie la ce ne-a fost prezentat de administraţie, am propus ministerului şi administraţiei un plan social care are mai multe puncte”, a declarat Condescu. Unul dintre Picture 032punctele din planul social priveşte pensionarea anticipată a minerilor cu 5 ani mai devreme. Ortacii din subteran ar putea fi, astfel, pensionaţi la vârsta de 45 de ani, iar cei din cariere la vârsta de 55 de ani. Ei ar urma să beneficieze, timp de 5 ani, acasă, de 75% din salariul obţinut iniţial. “Cei 75% reprezintă mai mult decât pensia. Vor fi bani care nu vor fi supuşi la nici un fel de datorie. Sunt sume nete. Pe toată această perioadă oamenii rămân angajaţii companiei, iar ea plăteşte”, a declarat liderul de sindicat. Condescu a menţionat că s-a gândit la această măsură ca urmare a eliminării plăţilor compensatorii şi a menţionat că în locul celor care vor sta acasă vor fi angajaţi tineri.

Negocieri în funcţie de posibilităţi

Condescu a avut deja o primă întâlnire cu ministrul Economiei şi a participat la o întâlnire cu parlamentarii din Vâlcea şi Gorj. În acest context a precizat acum următoarele: “indiferent de alternanţa la putere, acest plan social va fi aplicat pentru că va fi lege. Dacă, în această perioadă, societatea dă faliment, statul trebuie să se oblige că va plăti aceşti oameni din fondurile care sunt. Eu cred însă că vorbim de o situaţie care nu se va întâmpla”.

Condescu este însă pregătit să lase de la el la negocieri, dacă guvernanţii vor dovedi că nu există posibilităţi financiare pentru a se pune în practică aceste revendicări.

Electra nu mai poate opri greva

Preşedintele FNME a menţionat, de asemenea, că dacă negocierile vor eşua greva din 10 ianuarie va avea loc, Condescu spunând şi că nu îi pasă de ce spun politicienii în legătură cu viitoarea acţiune de protest. “Politicienii pot să ia asta cum vor dânşii. Noi vrem să conştientizăm că lucrurile nu mai pot continua aşa. Dacă aceste revendicări ale noastre vor fi rezolvate nimeni nu este nebun să facă de dragul unuia sau altuia ceea ce nu trebuie să facem dar, în acelaşi timp, suntem hotărâţi să continuăm negocierile şi să rezolvăm aceste aspecte dar şi să intrăm în grevă începând cu 10 şi chiar să continuăm cu alte forme de protest dacă lucrurile nu se vor organiza”, a declarat Condescu.

“Eu ştiu că mulţi politicieni ar dori ca din acest conflict să îşi atingă toate obiectivele. Unii să pice Guvernul, alţii vor să schimbe preşedintele, unii vor să ajungă la putere dar noi nu vom face nici un fel de jocuri politice”, a afirmat Condescu.

Sindicalistul a dat asigurări că doar înfiinţarea Electra ar opri total viitoarele disponibilizări din minerit şi energie.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here