Condamnata Arjocu pune pe picioare un cabinet de consultanţă cu 50.000 euro

683

Nefiindu-i suficiente tunurile pe care le-a dat încasând subvenţii ilegale de la stat prin APIA pentru apropiaţii săi, Otilia Arjocu, fosta funcţionară a acestei instituţii, continuă să facă afaceri cu bani europeni. Ultimul răcnet financiar al acesteia, este că a fost selectată, alături de alţi 46 de antreprenori din ţară, pentru a putea primi fonduri europene de 4,9 milioane euro, în vederea dezvoltării unor afaceri non-agricole în mediul rural, din două linii de finanţare ale Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Ultimele două procese penale din cele patru în care a fost inculpată i-au adus, în cursul acestei luni, fostei funcţionare a Centrului zonal Motru al APIA, Otilia Arjocu, două condamnări de câte doi ani şi jumătate. Ambele pedepse sunt cu executare şi se adaugă la cele de 1 an şi 6 luni şi, respectiv, la cea de 6 luni, pe care le primise de la începutul anului încoace în celelalte dosare. Arjocu a ajuns în ultimii ani de mai multe ori după gratii, fosta funcţionară pierzându-şi funcţia din cadrul APIA după ce Agenţia Naţională de Integritate a găsit-o incompatibilă, ea deţinând şi o firmă prin care derula afaceri, deşi acest lucru era ilegal atât timp cât figura ca funcţionar public.
Lui Arjocu nu i-au fost suficiente toate aceste afaceri făcute cu subvenţii europene, astfel că aceasta a accesat pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală o submăsură prin care a şi obţinut fonduri în vederea dezvoltării unor afaceri la sate. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat la începutul acestei luni rapoartele de selecţie finale în care sunt cuprinşi antreprenorii acceptaţi în urma sesiunilor de înscriere din iulie-octombrie 2015. Otilia Arjocu figurează pe această listă care cuprinde cei 47 de antreprenori din ţară care au fost selectaţi pentru a primi fonduri europene prin submăsurile 6.2 şi 6.4 ale PNDR 2014-2020, prin care se oferă bani europeni pentru afaceri non-agricole la sate.

Fără număr pentru Arjocu
Fosta funcţionară a APIA cercetată în patru dosare penale, se poate numi de acum patroană a unui cabinet de consultanţă în comuna Padeş, sat Motru Sec. Întreprinderea individuală pusă pe picioare de Otilia Arjocu a primit 50.000 euro fonduri europene pentru proiectul “Înfiinţare cabinet de consultanţă în afaceri şi management în sat Motru Sec, comuna Padeş, nr. 292, judeţul Gorj”. Pe submăsura 6.2 a PNDR 2014-2020, au fost selectaţi 27 de antreprenori români, Arjocu figurând pe poziţia cu numărul 19 a beneficiarilor. Mai departe, întreprinzătoarea Arjocu va trece printr-o fază de pre-contractare, în care trebuie să facă dovada resurselor proprii necesare derulării proiectelor şi vor lua o serie de avize, după care se va trece la semnarea contractelor. Apoi, Otilia Arjocu va face investiţia etapizat. În noul PNDR, în aceste linii de finanţare se acordă 70% la semnarea deciziei de finanţare, iar restul de 30% după îndeplinirea planului de afaceri, dar nu mai târziu de cinci ani.
Alături de penala Arjocu şi alţi gorjeni au obţinut fonduri europene pentru înfiinţarea unor afaceri non-agricole la sate: Mihaela Lidia Petricu – 70.000 euro pentru înfiinţarea unei fabrici de brichete şi peleţi în Polovragi; Victor Alexandru Hortopan – 50.000 euro pentru dezvoltarea unor activităţi de consultanţă în afaceri şi management în comuna Stăneşti; Marinela Panfiloiu – 50.000 euro pentru dezvoltarea de servicii în mediu rural şi creşterea competitivităţii în sectorul serviciilor de curăţenie în comuna Slivileşti; Elena Mădălina Ionescu – 50.000 euro pentru dezvoltarea serviciilor de consultanţă în afaceri şi management în comuna Stăneşti; Dana Elena Boian – 50.000 euro pentru servicii de consiliere şi consultanţă în afaceri şi management în comuna Stăneşti; Damian Chivulescu – 70.000 euro pentru activităţi de fabricare produse din beton pentru construcţii în comuna Dăneşti.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here