Condamnat pentru furt de curent

75

Un angajat al Complexului Energetic Oltenia a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru furt de energie electrică. Bărbatul, lăcătuș mecanic, a fost acuzat că a folosit o instalație artizanală pentru a alimenta ilegal o locuință închiriată în comuna Mătăsari.

Controlul a avut loc în urmă cu trei ani, iar în urma verificărilor, s-a descoperit o instalație improvizată, conectată direct la rețeaua blocului, ocolind contorul electric. Energia astfel consumată nu era înregistrată și, implicit, nu era facturată de furnizor.
„Inspectorii NTL au identificat o instalaţie electrică artizanală formată dintr-un cablu de culoare negru, compus din cinci conductori electrici răsuciţi între ei, de diferite culori, din cupru, cu secţiunea de câte 2,5 mm2, care era conectat în subsolul blocului pe una dintre fazele cablului de alimentare al blocului, în urma unei intervenţii neautorizate, prin intermediul căruia se ocolea contorul electric, toate cele cinci conductoare ale cablului negru fiind conectate cu un alt conductor electric de culoare negru, din cupru, cu secţiunea de 6 mm2 (fază), care intra pe la parterul blocului, până la etajul 1 al apartamentului inculpatului. Acest conductor – fază, împreună cu nulul de utilizare din interiorul apartamentului, alimentau cu energie electrică, prin intermediul a mai multe triple şi prelungitoare, receptorii electrici din imobil, făcând ca energia electrică consumată astfel să nu fie înregistrată de aparatul de măsură (contor) şi să nu fie facturată de furnizor”, potrivit rechizitoriului.
În apartament au fost identificate mai multe aparate electrice: două televizoare, frigider, mașină de spălat, cuptor electric, instant pentru apă și becuri, toate alimentate prin această instalație clandestină.
Deși, în timpul urmăririi penale, bărbatul a recunoscut că a realizat instalația în urmă cu cinci ani, în fața instanței și-a schimbat declarația. El a susținut că nu știa de existența acesteia și că ar fi aflat de la vecini, în timp ce se afla la serviciu, că în locuința sa s-ar fi descoperit o instalație clandestină.
Judecătorii au respins afirmațiile sale, precizând că instalația era vizibilă și constituia singura sursă de alimentare cu energie electrică din locuință.
Pe lângă condamnarea cu suspendare, bărbatul va trebui să efectueze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, fie în cadrul Primăriei Mătăsari, fie la Inspectoratul Școlar Județean Gorj. De asemenea, trebuie să achite întreg prejudiciul: „Partea civilă s-a constituit în cursul urmăririi penale cu suma de 17.268,92 lei, din care 13.579,42 lei contravaloarea energiei electrice consumate și neînregistrate, 389,50 lei contravaloarea taxelor prestări servicii și 3.300 lei contravaloare branșament”.
Sentința Judecătoriei Motru nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.