Condamnat cu pedeapsă la locul de muncă! – Corupţia lui Stamatie, vindecată la bar

189

deschidereSecretarul oraşului Turceni, Remu Stamatie, a fost condamnat pentru fapte de corupţie, definitiv şi irevocabil de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pedeapsa pentru luare de mită de către un funcţionar a fost pedepsită drastic cu executarea închisorii de 3 ani şi jumătate la locul de muncă.

Magistraţii stabilesc şi locul de muncă, acesta fiind un bar din comuna Brăneşti, satul Capul Dealului. Aşa se pedepseşte corupţia în România, executare într-un bar, nu în spatele gratiilor.

Pedeapsă de corupţie, închisoare la locul de muncă… într-un bar! Asta a primit un funcţionar al Primăriei Turceni care a fost prins în flagrant de procurori în timp ce primea mită de 20.000 de lei din partea unei avocate. Se întâmpla în 2008 când secretarul oraşului Turceni, Remu Stamatie, a fost prins chiar în biroul instituţiei, luând mită de la o avocată. Aceasta s-a denunţat procurorilor înainte de a-i da banii funcţionarului, astfel încât anchetatorii l-au prins în flagrant. Secretarul îi solicitase mită avocatei pentru a-i facilita un contract de asistenţă judiciară la Primăria Turceni. Imediat a fost arestat şi pus în libertate după câteva luni.

Muncă la bar!

După aproape doi ani de judecată, pe fond, în apel şi apoi recurs, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie stabilesc, la începutul acestei luni, să îl pedepsească pe făptuitor, iar printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă îl condamnă pe funcţionarul Stamatie. I-au aplicat acestuia trei ani şi jumătate de închisoare pentru luare de mită, dar au hotărât ca pedeapsa să fie ispăşită la locul de muncă. Tot magistraţii stabilesc ca locul de detenţie să fie un bar din Capul Dealului, sat aflat pe raza judeţului Gorj, unde funcţionarul condamnat pentru corupţie va munci pe toată perioada condamnării. Deşi funcţionar public, procedura prevede că dacă o firmă, oarecare, şi inculpatul însuşi sunt de acord, în caz de condamnare să ispăşească pedeapsa la locul de muncă, judecătorii pot dispune o astfel de aplicare a pedepsei.

Societatea îşi exploatează angajaţii

Aşa s-a întâmplat şi în acest caz, judecătorii stabilind barul din Capul Dealului, ce aparţine firmei Atolac SRL Brăneşti din localitate, ca loc de detenţie pentru funcţionarul corupt. Tot legea prevede că pe această perioadă, o parte din banii pe care-i merită condamnatul să fie vărsaţi la bugetul statului.

Despre societate, Administraţia Financiară din Turceni a comunicat că a fost executată silit pentru un debit cu care figura la taxe şi impozite. În anul 2008 firma a fost amendată şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj cu 1500 de lei pentru că îşi exploata angajaţii. Societatea a contestat în instanţă amenda, iar judecătorii i-au aplicat, în final, un avertisment.

Are şi alte fapte la activ

Funcţionarul corupt, Remu Stamatie mai este acuzat şi de alte fapte de corupţie. El a fost trimis în judecată, în urmă cu două luni, de către procurorii DNA din Târgu-Jiu într-un dosar ce vizează schimburi ilegale de teren. În această cauză, procurorii au descoperit că persoane importante de la nivelul conducerii judeţului au beneficiat de suprafeţe de teren, prin comiterea mai multor falsuri. Stamatie era secretar al Primăriei Turceni şi a avizat toate titlurile de proprietate, deşi documentaţia era falsă.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here