Condamnări cu executare într-un dosar al țepelor de la BCR Novaci

1539

Foști șefi ai BCR Gorj și ai BCR Novaci au fost condamnați, ieri, la pedepse privative de libertate într-un dosar ce vizează creditele fără acoperire date de sucursala de la Novaci a băncii menționate la începutul anilor 2000. La aproape un deceniu și jumătate de la consumarea faptelor vin și pedepsele din partea instanțelor de judecată, cea decisă marţi de judecătorii de la Pitești nefiind nici ea una finală. Cap de afiș în dosarul respectiv este fostul director Dumitru Contoloru, care a primit mai multe condamnări pentru capetele de acuzare pe care le-au formulat la adresa sa procurorii DNA, toate fiind contopite într-una de cinci ani, la care s-a mai adăugat un an provenit dintr-o altă condamnare, dispusă cu suspendare în cursul anului trecut de magistrații de la Sibiu și Alba și care are legătură cu un alt dosar ce vizează același gen de credite neperformante.
dumitru-contoloruTot la şase ani de închisoare a fost condamnat și fostul director de la Novaci, Sorin Popescu, încarcerat deja de anul trecut în baza unei condamnări primite într-un alt dosar, numele său regăsindu-se în toate dosarele pe care DNA le-a instrumentat în legătură cu creditele acordate de sucursala condusă de acesta. Inițial el a primit cinci ani de detenție, dar magistrații au contopit și restul pedepselor dispuse împotriva acestuia de alte instanțe. “Dispune contopirea pedepselor aplicate prin prezenta sentinţă şi a pedepselor aplicate prin: prin sentinţa penală nr. 160/27.07.2007, pronunţată de Tribunalul Sibiu în dosarul nr. 15/85/2004, definitivă prin decizia penală nr. 3875/02.11.2011, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie¸ prin sentinţa penală nr. 212/08.02.2008, pronunţată de Tribunalul Sibiu în dosarul nr. 76/85/2005, definitivă prin decizia penală nr. 104/A/2009, pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia, prin decizia penală nr. 759/28.02.2011 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin sentinţa penală nr. 1/04.01.2011 în dosarul nr. 333/85/2009 al Tribunalului Sibiu, definitivă prin decizia penală nr. 2218/30.06.2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, b şi c Cod penal anterior, sporită cu un an închisoare; în total va executa 6 ani închisoare”, a stabilit instanța, care a decis ca inculpatului să i se scadă din pedeapsa respectivă perioada cuprinsă între 19.06.2003 și 10.01.2005, în care a fost arestat preventiv.
Câte cinci ani de închisoare au primit și doi foști colaboratori ai lui Popescu de la BCR Novaci, Marilena Giurcă și Ion Chiriac, dar și omul de afaceri Ion Marin, patron al grupului Rarora, din județul Vâlcea, cel care a luat creditele neperformante, toți trei fiind condamnați și în alte dosare ce au vizat țepele de la BCR Novaci. Sentința de ieri obligă inculpații și la plata unor despăgubiri care trec de 20 de milioane de lei. “Obligă inculpaţii în solidar şi în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. RARORA S.R.L. – Berbeşti, jud. Vâlcea prin lichidator judiciar GRUP AXA IPURL Rm. Vâlcea, la plata către partea civilă SERRAGHIS LOAN MANAGEMENT LTD prin mandatar ASSET PORTFOLIO SERVICING ROMÂNIA SRL, a sumei de 20.021.070, 74 lei despăgubiri civile. În baza art. 404 alin. 4 lit. c rap. la art. 249 Cod procedură penală, dispune menţinerea măsurii asigurătorii a sechestrului penal instituit prin ordonanţa din 10.03.2010 a procurorului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Contoloru Dumitru şi Chiriac Ion. În baza art. 404 alin. 4 lit. c rap. la art. 249 Cod procedură penală, dispune instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului penal asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Popescu Sorin, Giurcă Marilena şi Marin Ion şi părţii responsabile civilmente până la concurenţa sumei de 20.021.070, 74 lei”, se arată în hotărârea instanței de judecată.
Magistrații au mai decis, ieri, anularea a zeci de documente falsificate, precum și a unor contracte de zeci de miliarde de lei vechi, fiecare inculpat fiind obligat și să suporte cheltuieli judiciare către stat în valoare de 6000 de lei. Sentința dată de Tribunalul Argeș nu este însă una finală, putând fi atacată cu apel în următoarele zile. Verdicte similare mai fuseseră decise de aceeași instanță în primăvara lui 2013, inculpații contestând sentința și reușind să obțină la Curtea de Apel Argeș anularea acesteia și rejudecarea procesului pe fond, astfel ajungându-se la sentința de acum, nefiind exclus ca, după apelare, și verdictul luat ieri să fie modificat de instanța superioară.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here