Verdict al judecătorilor pentru un afacerist din Vâlcea care ajunsese în anii trecuți să administreze zeci de mii de hectare de pădure, inclusiv din județul Gorj. Gheorghe Deaconeasa, fost șef de ocol silvic la Voineasa, ajunsese să aibă în administrare mare parte din pădurile din munții Parâng, planurile sale mărețe fiind oprite de anchetele DNA care au și dus la arestarea sa. Acum el a fost condamnat de o instanță de judecată la o pedeapsă de 2 ani cu executare, care se va adăuga după ce va rămâne definitivă celor pe care vâlceanul le are deja. Decizia a fost dispusă într-un dosar în care acesta este acuzat că l-ar fi mituit pe un fost comisar șef adjunct al Gărzii Naționale de Mediu. Ion Marius Bărbulescu a fost și el condamnat la 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
Un al treilea inculpat din dosar, Florin Miclăuș, a primit și el o condamnare de 9 luni cu suspendarea executării pedepsei. El a fost acuzat de mărturie mincinoasă, în timpul anchetei efectuate de DNA mințindu-i pe procurori în speranța că îl scapă pe Deaconeasa. Fostul șef al Ocolului Silvic Voineasa a fost acuzat că l-a mituit pe oficialul Gărzii Naționale de Mediu cu peste 85.000 de lei pentru a obține de la acesta diverse favoruri. Avantajele au fost obținute după mai multe controale în urma cărora, în mod normal, Deaconeasa trebuia să primească diverse amenzi pentru neregulile comise. În plus, el urmărea scoaterea din fondul forestier a aproape 10.000 de hectare din munții Parâng pe care, ulterior, dorea să le exploateze. Deaconeasa era proprietarul direct sau prin intermediari a unor mari suprafețe de teren din zona Vidra Obârșia Lotrului, în apropiere de Transalpina, au mai constatat procurorii DNA pe parcursul cercetărilor.
“În perioada 2009-2011, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, în calitate de reprezentant al unei fundații, a acționat în scopul obținerii controlului asupra unei importante suprafețe de teren forestier situată pe raza județelor Vâlcea, Gorj și Hunedoara din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea potențialului turistic al stațiunii Voineasa, județul Vâlcea, prin construirea unui domeniu schiabil în zona Vidra – Obârșia Lotrului, precum și a obținerii custodiei și, mai apoi, a dreptului de administrare pentru situl Natura 2000 Parâng prin intermediul fundației pe care o reprezintă.
Interesul inculpatului Deaconeasa Gheorghe a fost generat de faptul că, în zona respectivă, acesta deținea direct sau prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafețe de teren cu vegetație forestieră, unele amplasate în imediata vecinătate a DN7A, respectiv a lacului Vidra, a căror valoare a crescut exponențial în contextul realizării proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra – Obârșia Lotrului”, arăta DNA la finalizarea cercetărilor.