Condamnare pentru bărbatul care şi-a legat soţia de calorifer

493

Tribunalul Gorj a pronunţat joi sentinţa în dosarul în care inculpat este Ion Ciobanu, bărbatul care în vara acestui an şi-a legat soţia de calorifer şi a încercat să o omoare, supărat că aceasta intentase divorţ. Magistraţii gorjeni l-au condamnat pe Ion Ciobanu la 9 ani şi 6 luni de închisoare, obligându-l totodată să-i plătească soţiei pe care a terorizat-o daune morale în valoare de câteva zeci de mii de lei.

În luna iulie a acestui an, Ion Ciobanu, un localnic din satul Cocoreni, comuna Bâlteni, era arestat preventiv după ce o noapte întreagă şi-a terorizat soţia, supărat că aceasta îi intentase divorţ şi vroia să-i ia casa. Bărbatul a legat-o pe femeie de calorifer, i-a pus bandă adezivă la gură şi i-a trecut o sfoară în jurul gâtului. Bărbatul voia să o spânzure şi să spună lumii că aceasta s-a sinucis. „S-a reţinut din probele administrate în cauză că inculpatul, în timp ce se afla în locuinţa sa din satul Cocoreni, împreună cu victima, soţia sa, pe fondul unui conflict legat de acţiunea de divorţ şi evacuare, a lipsit-o pe victimă de libertate şi a legat-o cu o cordelină şi alte obiecte, după care a exercitat mai multe acte de agresiune fizică asupra acesteia. Inculpatul a acţionat cu intenţia de a ucide partea vătămată”, declara atunci Cristina Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Din fericire, în dimineaţa zilei următoare femeia a reuşit să scape şi a cerut ajutorul vecinilor, care au anunţat Poliţia. Ion Ciobanu a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor calificat şi lipsire de libertate în mod ilegal. Joi, acesta a fost condamnat de Tribunalul Gorj la o pedeapsă de 9 ani şi 6 luni de închisoare. „Condamnă pe inculpatul Ciobanu Ion, fără antecedente penale, la 9 (nouă) ani închisoare şi 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen., pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor calificat cu premeditare şi din interes material împotriva persoanei vătămate Ciobanu Lenuţa. (…) Condamnă acelaşi inculpat la 1 an şi şase luni (un an şi şase luni) închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal împotriva aceleiaşi persoane vătămate. (…) Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 9 ani închisoare, la care se adaugă sporul de 1/3 din pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 9 ani şi 6 luni (nouă ani şi şase luni) închisoare. (…) Scade din pedeapsa principală durata reţinerii şi arestării preventive de la 13.07.2014 la zi, respectiv 13.11.2014. (…) Menţine măsura arestării preventive a inculpatului”, se arată în hotărârea Tribunalului Gorj.

Daune morale în valoare de 50.000 lei
Prin aceeaşi hotărâre, Ion Ciobanu este obligat să-i plătească soţiei sale daune morale în valoare de 50.000 lei.
De asemenea, mai este obligat să plătească despăgubiri civile în valoare de circa 1.700 lei către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, precum şi cheltuieli judiciare în valoare totală de 2.500 lei. Hotărârea Tribunalului Gorj nu este încă definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here