Condamnare pentru avocații care au administrat fosta ICM SA Târgu-Jiu

258

Reprezentanții lichidatorului judiciar de la fosta societate de Închidere Conservare Mine SA, existentă pe piață cu un deceniu în urmă, au fost condamnați la sfârșitul săptămânii trecute la pedepse cu suspendare.
Aceștia și-au dat contracte în interes personal de sute de mii de lei, iar acum instanța i-a condamnat la câte 9 luni de închisoare.
Niciunul nu va merge însă în spatele gratiilor pentru că pedepsele sunt cu suspendare, executarea fiind înlocuită cu un termen de supraveghere de 2 ani. Curtea de Apel București i-a găsit vinovați pe Ana Aura Deleanu și soțul său Vasile Deleanu, unul dintre cei mai experimentați și recunoscuți lichidatori judiciari din țară, precum și pe un colaborator al acestora, Andrei Tudor Ungureanu. Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au fost cei care au coordonat cercetările, aceștia stabilind că în urmă cu câțiva ani, când au administrat fosta ICM SA, cei trei și-au acordat contracte cu societatea de stat, deși știau clar că nu au voie să facă lucrul acesta.
Din fericire pentru ei, acum nimeni nu i-a mai condamnat și să returneze banii proveniți din contractele pentru care au fost condamnați.
“Unul dintre contractele de asistenţă juridică încheiat de lichidator avea ca obiect recuperarea sumelor datorate SC ICM SA de către Complexul Rovinari SA (actualul Complex Energetic Oltenia SA) cu care societatea deţinută de Ministerul Industriei şi Comerţului avea un litigiu. În urma încheierii acestui contract, în cadrul procedurii de executare silită, s-au obţinut venituri în cuantum de 435.710 lei (valoare fără TVA), din care suma de 43.571 lei a revenit inculpatei Deleanu Ana- Aura, suma de 326.782,5 lei inculpatului Deleanu Vasile, iar suma de 21.785,5 lei fiicei acestuia. În baza celuilalt contract de asistenţă juridică, ce avea ca obiect reprezentarea juridică a SC ICM SA în două acţiuni judecătoreşti cu privire la un imobil situat în Târgu-Jiu şi care vizau radierea unei ipoteci, obţinerea dreptului de superficie asupra terenului şi înscrierea în cartea funciară, societatea de avocatură a obţinut venituri în cuantum de 96.790,30 lei (valoare fără TVA), din care suma de 72.592,73 lei a revenit inculpatului Deleanu Vasile, iar suma de 4839,52 lei fiicei acestuia. Totodată, din încheierea contractelor au fost obţinute foloase patrimoniale şi de către inculpatul Ungureanu Andrei-Teodor, care deţinea o cotă de 10% din capitalul social al societăţii de avocaţi”, a comunicat Parchetul General la începutul anului, când au fost finalizate cercetările ce îi vizează pe avocații din Capitală.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here