Condamnare pe repede înainte pentru angajatul MApN și amicul său care au fost prinși furând 320 kg de cupru de la Termo Turceni

1791

Tribunalul Gorj a pronunțat miercuri, 10 aprilie, o primă sentință în dosarul în care un angajat al Armatei Române, alături de un amic, au fost depistați la finalul lunii februarie a.c. chiar în timp ce furau 320 de kilograme de cupru de la Termocentrala Turceni. Pentru că amândoi și-au recunoscut vinovăția, magistrații au decis condamnarea acestora la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Fapta a avut loc pe 24 februarie, iar ulterior capturării celor doi bărbați de către polițiști, aceștia au fost plasați în arest preventiv timp de o lună de zile, printr-o sentință a Tribunalului Dolj. Oamenii legii au depistat în flagrant delict un bărbat de 35 de ani, din comuna Plopșoru și un altul de 38 de ani, din comuna Brănești, în timp ce transportau, pe DN 66 Brănești, cu un autoturism, cantitatea de 320 kg de cupru, respectiv conductori tip tijă, din transformatoare electrice de mare putere, ce provin din incinta unui complex energetic, sucursala electrocentralei din Turceni. Dacă nu ar fi fost prinși, și bunurile nu ar fi fost restituite, indivizii ar fi creat unității energetice un prejudiciu estimat la suma de 1,2 milioane de lei.

Și-au recunoscut fapta și au scăpat ieftin
Deoarece unul dintre bărbații implicați în furtul celor 320 de kg de cupru de la Termocentrala Turceni este cadru militar activ la o unitate militară din Craiova, cercetările în acest dosar au fost făcute de către procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timişoara. În urma recunoașterii faptei, ambii gorjeni au fost condamnați miercuri de Tribunalul Gorj, sentința fiind una facilă, respectiv de 2 ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani.
,,(…) admite acordul de recunoaștere a vinovăţiei încheiat la data de 13.03.2024 între Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara şi inculpatul Spătaru Gheorghe. (…) condamnă pe inculpatul Spătaru Gheorghe la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. În consecință, în baza art. 91 alin. 1 Cod penal, dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei 2 ani închisoare. Stabilește un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. (…) admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat la data de 13.03.2024 între Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara şi inculpatul Leoampă Mihai. (…) condamnă pe inculpatul Leoampă Mihai la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. În consecință, în baza art. 91 alin. 1 Cod penal, dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei 2 ani închisoare. Stabilește un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispozițiilor art. 92 Cod penal, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în sentința dată miercuri de judecătorii de la Tribunalul Gorj.
De asemenea, ambii bărbați sunt obligați ca pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Primăriei Plopșoru sau în cadrul Primăriei Turceni.

S-au ales și cu confiscarea ,,costumației” de hoți
De asemenea, prin aceeași sentință, judecătorii au stabilit ca autoturismul cu care au fost furate cele 320 de kg de cupru să fie restituit proprietarului, punându-se însă sechestru doar pe ,,costumațiile” folosite în săvârșirea furtului: ,,În baza art.112 lit.b) Cod penal, menține măsurile asiguratorii instituite prin ordonanțele nr. 22/325/P/2024 ale Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara şi va dispune confiscarea specială de la inculpatul Spătaru Gheorghe a trei costume impermeabile de culoare verde cu cizme şi bretele identificate în auto (…) cu ocazia prinderii în flagrant, o lanternă frontală, 2 cagule de culoare neagră, o pereche mănuși culoare neagră şi aflate în Camera de Corpuri delicte a Tribunalului Gorj, poziția 4 /2024 și de la inculpatul Leoampă Mihai a unei cagule de culoare neagră și o lanternă frontală aflate Camera de Corpuri delicte a Tribunalului Gorj, poziția 4 /2024. Revocă măsura de siguranță a sechestrului asigurator instituită asupra vehiculului înscris în circulație sub nr. (…) şi dispune restituirea bunului către proprietar”.

CE Oltenia, ciuciu
În același dosar, Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă, însă judecătorii au lăsat nesoluționată acțiunea companiei energetice, limitându-se doar la dispunerea sentinței inculpaților: ,,În baza art. 486 al. 2 C.pr.pen., lasă nesoluționată acțiunea civilă”. Sentința magistraților nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, însă este greu de crezut că angajatul Armatei Române ori colegul său de dosar penal vor avea ceva de contestat, ținând cont că au scăpat destul de ieftin.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here