Școlile primare din toată țara sunt invitate să participe la concursul național ”Mousse și suc – aici sunt vitaminele istețe!”, al cărui obiectiv este acela de a încuraja activităţile educaţionale interactive care să promoveze beneficiile consumului zilnic de legume şi fructe în rândul copiilor. Profesorii şi şcolile sunt invitaţi să se înscrie în concurs pentru a avea acces la ghidul şi materialele educaţionale şi să câştige marele premiu – o tablă interactivă.
Concursul naţional „Mousse şi suc – aici sunt vitaminele isteţe!” face parte dintr-un program educaţional cu același nume, finanţat de UE. Scopul programului este să le ofere copiilor din clasele pregătitoare și clasele I – IV o educație în ceea ce privește obiceiurile alimentare sănătoase și rolul sucurilor 100% și mousse-urilor de fructe și legume, dar și al fructelor și legumelor în alimentația zilnică. În cadrul programului, învățătorii vor realiza împreună cu elevii activități educative, folosind materialele didactice elaborate de experții implicați în program. Profesorii vor putea descărca materialele educaţionale şi fişele de activităţi pregătite pentru a fi susţinute în clase, care cuprind informaţii atât despre ideea unei alimentaţii echilibrate, cât si despre sucuri şi mousse-uri, însă vor putea accesa şi câteva exemple de postere disponibile pe website-ul campaniei. Aceştia vor susţine cursuri/ ore tematice pentru a-i ajuta pe copii să descopere beneficiile consumului de fructe şi legume, rolul vitaminelor şi mineralelor în alimentaţie, piramida alimentaţiei sănătoase şi recomandările nutriţionale, importanţa unui mic dejun echilibrat şi tipurile de produse care pot fi obţinute din fructe şi legume, precum sucurile 100% naturale şi mousse-urile. De asemenea, fiecare clasă care va participa la program și va urmări realizarea acestuia, va putea participa la un concurs de artă. Se pot câștiga premii atrăgătoare pentru școli, pentru elevii claselor câștigătoare, dar și pentru învățătorii îndrumători. Fiecare clasă participantă va primi, la finalul programului, un Certificat de participare (în format electronic).
În ce constă concursul
Pentru a participa la concurs, elevii trebuie să realizeze împreună un afiș sau o altă lucrare plastică (flyer, broșură, bandă desenată) care să promoveze consumul de suc și mousse 100% din fructe și legume. Lucrarea înscrisă în concurs trebuie să fie o lucrare colectivă. Concursul nu este destinat lucrărilor individuale sau ale unui grup format din câțiva copii. Învățătorul care înscrie lucrarea în concurs va avea obligația să indice numele tuturor elevilor care au participat la realizarea acesteia. Lucrările înscrise în concurs, care vor include ambalaje de sucuri sau mousse-uri, nu pot prezenta marca sau denumirea producătorului și nu este permisă includerea fotografiilor unor persoane care nu și-au dat anterior acordul pentru publicarea imaginilor. Lucrările care nu respectă aceste reguli vor fi eliminate din concurs. Lucrările înscrise în concurs trebuie să evidențieze valorile sucurilor 100% și mousse-urilor obținute din fructe și legume, într-o manieră cât mai distractivă și creativă. Importantă este inspirația! Vor primi puncte suplimentare lucrările care au fost folosite pentru alte activități educative și pentru transmiterea cunoștințelor dobândite de participanți în cadrul programului. Lucrările înscrise la concurs trebuie să fie trimise, în format electronic (de exemplu sub forma unei fotografii a lucrării participante la concurs), până cel târziu la 15 mai 2017 pe adresa concurs@sucsimousse.eu. Juriul va aprecia lucrările participante și va desemna câștigătorii. Rezultatele concursului vor fi publicate în perioada 2 – 30 mai 2017 pe website. Premiul pentru clasa care se va situa pe locul I constă într-o tablă interactivă, iar pentru clasele care se vor situa pe locurile II şi III, premiul constă într-un proiector. Fiecare profesor al claselor situate pe locurile IV şi V vor primi un set de suveniruri cu logo-ul campaniei, iar fiecare elev va fi răsplătit cu o mini tablă magnetică.
Programul educaţional se va desfăşura în cinci ţări (Cehia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia) şi este finanţat de Uniunea Europeană şi Polonia, precum şi de Fondul pentru Promovarea Fructelor şi a Legumelor şi a membrilor KUPS.
Roxana Lupu
Bună seara !
Am înţeles că perioada de depunere a lucrărilor este până pe data de 15 mai, dar este necesar să completez un chestionar înainte de încărca lucrarea pe site. Îmi pare rău, dar nu găsesc chestionarul . Mă puteţi ajuta, vă rog ?
Mulţumesc!
Cu stimă,
prof. Rusu Cătălina