Concurs școlar pentru combaterea fenomenului de bullying

693

Pentru a combate fenomenul de bullying în grupurile de copii, indiferent de forma în care se produce, Organizația Salvați Copiii România a lansat o competiție de proiecte adresată elevilor, desfășurată sub titulatura ”Fără ură, cu toleranță”. Aflat la a șaptea ediție, concursul derulat cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet se încadrează în mișcarea globală de combatere a discursului instigator la ură ”No hate speech movement”.

Miza asumată a concursului este cea a conștientizării efectelor pe care situațiile de bullying le au asupra tuturor celor implicați, fie că vorbim despre victimă, despre agresor sau despre martor. La concurs pot participa elevii și profesorii din învățământul preuniversitar. Concursul se va derula în perioada 7 februarie – 24 martie 2016, iar copiii și adolescenții vor putea participa potrivit categoriei de clasă în care se încadrează: Categoria I – elevi clasele 0-IV, Categoria II – elevi clasele V-VIII. Categoria III – elevi clasele IX-XII. Competiția conține trei probe: o dezbatere în școală, o acțiune publică și un clip video, toate pe tema ”Fără ură, cu toleranță”. În cadrul primei probe vor fi dezbătute în clasă posibilele cauze ale situaţiilor de bullying, precum şi efectele lor pe termen scurt, mediu şi lung asupra tuturor celor implicaţi, fie că acestea au rolul de victimă, agresor sau martor. În urma dezbaterilor, elevii participanţi și cadrul didactic coordonator vor realiza următoarele două probe. Acțiune publică, cea de-a doua probă, are ca scop creșterea nivelului de informare şi conştientizare cu privire la efectele bullyingului asupra tuturor celor implicaţi, indiferent care este rolul lor în situaţia de agresiune. În cadrul acestei acţiuni publice este important să se evidenţieze şi corelaţia dintre situaţiile de agresiune şi încălcarea Drepturilor Copilului. De asemenea, organizatorii recomandă să fie invitate minim 50 de persoane. Acestea pot fi din rândul autorităţilor locale, alţi colegi, părinţi, cadre didactice, prieteni, publicul larg din comunitatea de care aparţin. Această acţiune va avea pondere dublă în evaluarea înscrierilor în concurs. Totodată, participanţii sunt încurajați să posteze detalii despre iniţiativele lor şi în mediul online folosind mesajele #StopBullying, #ZiuaSiguranţeipeInternet, #FărăUră, #CuDrag, #OraDeNet. În ceea ce privește clipul video, acesta va avea o durată de maxim 3 minute și va surprinde cele mai importante concluzii ale discuţiilor şi mesajele prin care ei îşi propun să contribuie la diminuarea fenomenului de bullying atât în mediul şcolar, cât şi în mediul online. Clipurile video realizate vor fi axate pe mesaje care promovează prietenia, toleranţa, non-discriminarea şi diversitatea, mesaje specifice şi va fi adresat celor implicaţi direct în situaţiile de bullying, autorităţilor responsabile pentru siguranţă, reprezentanţilor şcolii, părinţilor sau publicului larg.
Înscrierea în concurs se va face accesând pagina www.oradenet.ro/concurs2017, unde se regăsește și regulamentul complet. Autorii proiectelor câștigătoare vor primi diplome din partea Ministerului Educației Naționale. Clasele câștigătoare vor fi premiate cu echipamente care vor facilita procesul educațional. Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenției Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here