Concurs pentru pictorii iconari

1006

Pictorii iconari din toată țara sunt invitați să participe la cea de-a X-a ediție a Concursului Național ”Icoana ortodoxă – lumina credinței”. Competiția se va desfășura pe trei secțiuni, icoană pe lemn, pomelnic pe lemn și proiect pentru cruce funerară, iar lucrările vor fi realizate în stilul artei de tradiție bizantină. Înscrierile se vor face în cursul lunii iunie.

Concursul Naţional ”Icoana ortodoxă – lumina credinței” este organizat de către Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios, Componenta Patrimoniu Religios și Sectorul Teologic-Educațional ale Patriarhiei Române, în perioada 1 martie – 1 septembrie 2021, și se înscrie între manifestările dedicate anului 2021, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ”An omagial al pastorației românilor din afara României” și ”An comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”. Obiectivele specifice ale celei de-a X-a ediții a concursului sunt: să promoveze arta bisericească autentică şi pictorii iconari cu o abordare plastică și vizuală cât mai originală; să evidențieze rolul artei bisericești în pastorația românilor din afara României; să realizeze un catalog al expoziției cu cele mai reprezentative icoane din concurs; să faciliteze accesul credincioșilor la cumpărarea icoanelor și obiectelor canonice și reprezentative pentru arta bisericească românească. Pentru prima secțiune a concursului, ”Icoană pe lemn” (format la alegere; latura de maximum 80 cm), concurenții vor reprezenta sfinți români cu misiune creștină în diaspora, precum: Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (1 septembrie); Sfântul Cuvios Mărturisitor Visarion, Sfântul Mucenic Oprea, Sfinții Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel (21 octombrie); Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei (13 decembrie); Sfântul Ierarh Petru Movilă, mitropolitul Kievului (22 decembrie); Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești (10 ianuarie); Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman, din Dobrogea (28 februarie); Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț (5 august). Concurenții vor reprezenta bustul unui sfânt și 3-4 scene la baza icoanei, care să ilustreze misiunea lui creștină în diaspora. Pentru secțiunea ”Pomelnic pe lemn” (format diptic sau triptic; deschidere maximă de 60 cm; poate include elemente sculpturale), concurenții vor reprezenta o scenă în partea superioară a pomelnicului (Deisis/Învierea Domnului/Maica Domnului orantă/Sfinți Arhangheli/sfinți ocrotitori). Numele celor pomeniți, vii și adormiți în Domnul, nu vor fi completate, dar vor fi prevăzute spații pentru acestea; spațiile pot fi delimitate prin chenare sau diferite elemente decorative. În situația în care se optează pentru triptic, pe ușile închise va fi reprezentată Buna Vestire. Pentru cea de-a treia secțiune a concursului, ”Proiect pentru cruce funerară” (format A3), concurenții vor realiza pe hârtie proiectul unei cruci funerare (tehnică la alegere: desen, acuarelă, tehnică mixtă), care să poată fi transpusă apoi în piatră. Concurenții sunt încurajați să recurgă, pe lângă elementele funerare simbolice, și la iconografia figurativă (Învierea Domnului, îngeri, un sfânt, redați într-o manieră grafică, stilizată). Proiectul va fi prezentat fără ramă sau passe-partout.

Condiții de participare și etapele concursului
La concurs se pot înscrie pictori iconari, cu vârsta de minim 18 ani; ei pot participa la una sau la mai multe secțiuni ale concursului. Icoanele, pomelnicele pe lemn și proiectele pentru cruci funerare vor fi realizate în stilul artei de tradiție bizantină, concurenții fiind încurajați să nu realizeze simple copii, ci să sintetizeze într-un limbaj propriu diferitele epoci ale picturii bizantine pre și post iconoclaste și, în aceeași măsură, să urmărească interpretările date de școlile picturale românești. Candidații se vor putea înscrie în perioada 14-18 iunie 2021. Lucrările vor fi depuse la Centrul pentru Patrimoniu Cultural ”Sfântul Constantin Brâncoveanu” (str. Maria Rosetti, nr. 63, sector 2, București; telefon 021.210.07.12). Candidații vor aduce, de asemenea: formularul de înscriere completat, o fotografie a concurentului (tip carte de identitate, pe stick), 5-10 fotografii care să documenteze procesul de realizare a lucrării (desene pregătitoare și alte stadii de realizare a lucrării, pe stick). Evaluarea lucrărilor (28 iunie – 2 iulie 2021) se va face de către comisia numită de Patriarh și formată din cinci specialiști în domeniul picturii bisericești. Criteriile de evaluare sunt: valoare artistică și a execuției tehnice, încadrare tematică și stilistică la conceptul concursului și ermeneutică liturgică. Rezultatele vor fi publicate pe site-ul www.patriarhia.ro, în Ziarul Lumina și pe pagina de Facebook a concursului. Câștigătorii vor fi premiați pe 1 septembrie 2021. Aceștia vor primi diplome, premii în bani și catalogul expoziției.
Obținerea unui premiu în cadrul acestui concurs este recunoscută ca activitate de către Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române. Concurenții care vor fi premiați trei ediții consecutive vor fi autorizați ca iconari, de către Comisia de Pictură Bisericească, fără a mai efectua perioada de practică. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Patriarhiei Române (patriarhia.ro), dar și pe pagina de Facebook a concursului.
ROXANA LUPU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here