Concurs naţional pentru liceeni „Euroscola”, la a VII-a ediţie

455

Biroul  de  Informare  al  Parlamentului  European  în  România (BIPE) şi Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) au lansat cea de a VII-a  ediţie a concursului naţional pentru  licee „Euroscola”.

În contextul anului în care se desfăşoară alegerile pentru Parlamentul  European şi, în continuare, procedura de alegere a preşedintelui Comisiei Europene, Biroul de Informare al Parlamentului European în  România şi Ministerul Educaţiei Naţionale invită toate liceele interesate să participe la concursul „Euroscola” cu tema „O propunere legislativă de succes”. Elevii sunt invitaţi să simuleze activităţile legate de adoptarea unei rezoluţii în Parlamentul European, în procedura legislativă ordinară (codecizie). Simularea va porni de la o propunere legislativă iniţiată de Comisia Europeană, care va fi discutată la nivelul comisiei parlamentare permanente relevante şi la nivelul unei comisii  de  aviz, urmând să se încheie cu adoptarea propunerii în  plenul  Parlamentului. În cadrul acestui concurs, elevii îşi vor asuma următoarele roluri: Comisia Europeană (în ceea ce priveşte  conceperea unei propuneri legislative); Comisia  parlamentară  relevantă (care va  analiza propunerea legislativă şi va întocmi raportul asupra acesteia); Comisia de aviz, care acoperă un domeniu în care propunerea legislativă va avea un impact important (care îşi va da avizul asupra propunerii legislative sau va formula comentarii şi/sau obiecţii cu privire la aceasta). Proiectul va fi conceput de câte o echipă/ liceu, formată din cel mult 24 de elevi cu vârste cuprinse între 15 şi 18  ani, coordonată de două cadre didactice şi poate fi realizat oricând în perioada 7 aprilie 2014 – 10 octombrie 2014.

Dosarele proiectelor, trimise până în 10 octombrie
După derularea proiectului, şcolile vor trimite dosarul proiectului (care va conţine: descrierea în limba engleză sau franceză a proiectului conceput şi realizat de elevi, pe etape, argumentaţia iniţială a raportorului pentru iniţiativa legislativă propusă, precum şi o listă cu 5 întrebări adresate de eurodeputaţi în plen şi răspunsul raportorului la interpelări, precum şi filmarea simulării dezbaterii în plen), prin poştă, la adresa: Biroul de Informare al Parlamentului European în România, Str. Vasile Lascăr, nr. 31, etaj 1, cod 020492, Bucureşti – sector 2. Un liceu va trimite un singur dosar. În cazul în care un liceu va trimite mai multe dosare, acesta va fi eliminat din concurs. Termen limită de trimitere a proiectelor este 10 octombrie 2014.

Câştigătorii, anunţaţi în 2015
Dosarele vor fi evaluate de un juriu format din membri ai Biroului de Informare al Parlamentului European în România şi ai Ministerului Educaţiei Naţionale. Şcolile câştigătoare vor primi din partea Biroului de Informare al Parlamentului European de la  Strasbourg, în anul 2015, cu  aproximativ 60 de zile înainte de ziua fixată pentru participarea la evenimentul de la Strasbourg, o scrisoare de invitaţie oficială care va cuprinde toate informaţiile  necesare  organizării  deplasării  la  Strasbourg  şi participării la „Ziua Euroscola”. Parlamentul  European a creat  programul „Euroscola” pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană şi pentru a promova participarea lor la construcţia Uniunii Europene. Programul reuneşte periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcţionează Parlamentul European, de a se cunoaşte între ei, de a învăţa despre modul de viaţă, despre viziunile şi aşteptările tinerilor din alte state membre ale Uniunii.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here