Concurs naţional de creaţie pentru liceeni

488

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, organizează în perioada 9 februarie – 15 martie 2015 concursul naţional de creaţie „Locuri ale memoriei în localitatea ta”. Concursul implică lucrul în echipă, de aceea este adresat doar echipelor formate din 4 elevi și un profesor coordonator.

Concursul „Locuri ale memoriei în localitatea ta” reprezintă prima etapă a proiectului Memorie Locală – Memorie Naţională, prin care IICCMER îşi propune să ofere metode alternative de înţelegere a istoriei comunismului la nivel local şi naţional. Competiţia se adresează elevilor din clasele IX-XII din unităţile de învăţământ din România care aparţin de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Obiectivele concursului sunt identificarea, cercetarea, repertorierea și reprezentarea locaţiilor considerate „locuri ale memoriei” (închisori, sedii ale Securității, monumente ridicate în memoria victimelor comunismului, plăci comemorative, busturi, troițe, locuri cu semnificație memorială ș.a., inclusiv locuri care nu au fost „memorializate” încă). Membrii echipelor înscrise în concurs vor trebui să folosească metode și tehnici diferite din domeniul tuturor artelor (tradiționale sau digitale), pentru a ajunge la un produs final cât mai creativ și specific scopului concursului, fie că este vorba de o serie de fotografii ale locurilor de memorie cu descrierea și povestea lor/un colaj/un ghid, fie că este vorba de un scurt film documentar.

Calendarul concursului
Data limită de trimitere online a dosarului de înscriere este 15 martie 2015. Înscrierea se va face la adresa de e-mail concurs@iiccmer.ro.
Dosarul de înscriere la concurs va trebui să conţină în mod obligatoriu următoarele documente: o scurtă descriere (între 300 – 500 cuvinte, Times New Roman 12, spațiere 1.5) a proiectului (titlul, motivație, modalitate de lucru, produsul final, echipa) precum și o hartă fizică a orașului cu evidențierea respectivelor locuri; produsul final – acesta va fi trimis în format digital (jpg/ mov, power point etc.), documentul având denumirea identică cu titlul proiectului înscris în concurs; fişa de înscriere. Aplicaţiile vor fi evaluate în perioada 15 – 19 martie iar rezultatele vor fi afişate pe 20 martie.

Tabără la Braşov pentru câştigători
Juriul, format din experţi IICCMER şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, va desemna cinci echipe câștigătoare.
Premiul concursului constă în participarea echipelor câștigătoare la o tabără în Făgăraș, județul Brașov, ce va avea loc în timpul programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, perioada 6 – 9 aprilie 2015.
Programul celor 4 zile va conține activități culturale și sociale, de team building, cercetare de teren, workshop-uri, conferințe, vizionări de filme etc., după un calendar care va fi anunțat ulterior.
Regulamentul concursului şi fişa de înscriere sunt disponibile pe site-ul IICCMER: www.iiccmer.ro.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.