Concurs „Ia gorjenească – cămăși tradiționale și port popular”. Premii!

962

Pentru sărbătorirea Sânzienelor și a Zilei Universale a Iei, Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu și Asociația „La Blouse Roumaine – IA lansează o frumoasă provocare tuturor doamnelor și tinerelor din Gorj, din țară, dar și din Diaspora, care păstrează în suflet frumusețea costumului tradițional și poartă cu dragoste IA gorjenească.

Provocarea constă în organizarea concursului „Ia gorjenească – cămăși tradiționale și port popular”.

Concurentele vor purta și vor prezenta în concurs ia sau portul tradițional specific diverselor zone din județul Gorj.

Concursul se va desfășura în data de 24 iunie, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, iar  prezența participanților este așteptată la sediul muzeului începând cu ora 15:00.

La ora 16:00 va începe concursul, cu prezentarea iilor.

Concurenții vor prezenta în concurs ia, vorbind despre proveniență, vechime, material, tehnică de cusut, categorii de motive, cromatică, simbolistică etc.

Durata prezentării nu trebuie să depășească cinci minute.

La ora 18:00 este programată festivitatea de premiere. Vor fi acordate șapte premii a câte 500 de lei brut/premiu.

Concursul este structurat pe patru secțiuni: cea mai reprezentativă ie sau costum femeiesc (se admit piese din toate zonele din Gorj), cea mai frumoasă poveste a iei, reproducere/recuperare modele, motive și tehnici străvechi și „Dor de Gorj” – pentru româncele din diaspora care dețin, poartă și cos cu mândrie ia gorjenească.

Se va prezenta ia/cămașa împreună cu povestea ei (foto sau video). Evenimentul se va transmite live pe paginile de socializare ale organizatorilor.

Etapa de înscriere

Înscrierea se face pe baza „Formularului de înscriere” cu toate datele completate și copia cărţii de identitate

Formularul de înscriere se poate descărca de pe pagina oficială de facebook a Scolii Populare de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, precum și de pe site-ul instituției www.scoalapopularadearta.ro, secțiunea Manifestări culturale.

Documentele necesare înscrierii la concurs vor fi transmise în format pdf. la adresa de email: spa_tgjiu@yahoo.com, dar pot fi înmânate si fizic  secretariatului tehnic al juriului, prezent la muzeu.

Pentru secțiunea cu participare fizică în cadrul evenimentului cultural-artistic de la Muzeul Arhitecturii Populare Gorj de la Curtișoara, data limită de înscriere este 24 iunie, ora 16:00.

Pentru secțiunile on-line, data limită de înscriere la concurs este 23 iunie, ora 12:00.

Juriul concursului va fi alcătuit din specialiști de prestigiu, care, prin valoare și competență profesională, vor garanta corectitudinea clasamentului după următoarele criterii:

  1. Autenticitate (respectarea structurii funcțional-decorative și cromatice a zonei sau subzonei pe care o reprezintă piesa)
  2. Grad de complexitate al cusăturii /broderiei(tehnica folosită, numele local și literar al punctelor în cusătură, modul de grupare al motivelor(câmpii decorativi/zonele decorate), denumirea motivelor și semnificația lor, paletă cromatică(culorile folosite în alcătuirea modelului), contextul/ocazia în care se purta respectiva ie/cămașă/costum.
  3. Starea de conservare

Evenimentul este organizat de către Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu și Asociația „La Blouse Roumaine – IA” , având ca instituții partenere Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și Biblioteca Județeană ”Christian Tell”, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj.

 

1 COMENTARIU

  1. Așa cum am mai citit și pe un alt cotidian am constatat ,fără mirare,că implicarea primarului-rudar de la B-Jiu,Sadu este 0(zero).Acestui individ parvenit îi place altceva decât acțiunile culturale,sportive etc.Bobaru a iubit ,mai presus de orice,banii și a făcut totul că să aibă cât mai mulți,neratînd nici o oportunitate!Până cînd oare???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here