Concurs de argumentare și gândire critică pentru elevii de gimnaziu

1296

Elevii din clasele a V-a, a VI-a și a VII-a pot participa la concursul de argumentare și gândire critică ”Junior Debate”. Termenul limită până la care unitățile de învățământ se pot înscrie în competiție este 2 mai 2021.

Concursul de argumentare și gândire critică ”Junior Debate” se adresează elevilor din clasele a V-a, a VI-a și a VII-a care au studiat sau studiază în anul școlar curent disciplina ”Gândire critică”, precum și elevilor din ciclul liceal, clasele IX-XII, care vor fi implicați în calitate de mentori și respectiv membri ai juriului. Pentru înscrierea școlii în concurs vor fi selectați elevi din clasele IX-XII care au frecventat timp de cel puțin un an un club de debate și/sau au participat cel puțin la o ediție județeană a unei competiții de dezbateri organizate pentru liceeni. Acești elevi vor fi înscriși în calitate de mentori. Fiecare mentor va pregăti un grup de 4-6 elevi care vor intra în concurs. În cazul școlilor gimnaziale unde nu există și nivelul liceal, rolurile de mentori și respectiv de arbitri pot fi preluate de profesorii coordonatori, care îi îndrumă pe elevii participanți. Elevii acestor școli pot fi pregătiți de mentori provenind din alte școli sau din cluburile de debate partenere (Agora Debate și Centrul Rațiu pentru Democrație). În aceeași situație se regăsesc și liceele care nu pot să înscrie elevi mentori. Înscrierea se poate face prin completarea formularului disponibil pe site-ul concursului: https://juniordebate.zyrosite.com/. Până cel târziu la data de 24 mai, școlile înscrise vor organiza etapa pe școală în urma căreia vor selecta maxim cinci elevi pentru etapa finală. Se recomandă selectarea a trei elevi pentru prima secțiune (clasele a V-a și a VI-a) și a doi elevi pentru a doua secțiune (clasa a VII-a).
Meciurile for fi jurizate de către profesorul coordonator și elevii mentori, având grijă ca niciun elev de liceu să nu jurizeze elevii pe care i-a pregătit. În urma desfășurării etapei pe școală, fiecare profesor coordonator va transmite un raport în care va menționa numărul de elevi înscriși, numele acestora, rezultatul selecției precum și numele mentorilor care i-au pregătit pe acești candidați. La etapa finală vor fi admiși, de regulă, 5 elevi din fiecare unitate înscrisă. În cazul în care sunt mai multe sau mai puține școli înscrise, locurile vor fi repartizate proporțional cu numărul elevilor participanți la selecția pe școală. Această informație va fi comunicată după încheierea perioadei de înscriere. Etapa finală va avea două runde preliminare, în urma cărora se vor decide cei 8 elevi calificați pentru rundele eliminatorii. În urma semifinalelor se vor decide finaliștii care vor avea o nouă sesiune de concurs (finala mică și finala mare). Se vor acorda un premiu I (și cupa Junior Debate), un premiu al II-lea, un premiu III și o mențiune. Ceilalți participanți vor primi diplome de participare. Regulamentul complet al competiției este disponibil pe site-ul menționat mai sus.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.