Concluziile dezbaterii de la Gorj, discutate de membrii Comisiei de Asistenţă Socială cu reprezentanții Ministerului Muncii

129

Reprezentanţii Federaţiei SANITAS împreună cu membrii Comisiei de Asistenţă Socială s-au întâlnit, în data de 10 octombrie 2018, cu oficialii Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Delegaţia a fost condusă de secretarul de stat, Solomonesc Elena, având ca temă centrală de dezbatere “Reorganizarea impusă de Normele de aplicare a OUG 69/2018.”

În urma discuţiilor purtate, apreciate ca fiind constructive, a fost subliniat impactul major al aplicării OUG 69/2018 privind reorganizarea centrelor din DGASPC-uri asupra salariaţilor, membri ai Federaţiei SANITAS. “Au fost agreate următoarele propuneri: 1. Prorogarea termenelor de aplicare a OUG 69/2018 pentru centrele construite / reabilitate prin diferite contracte de finanţare (fonduri UE, ale Ministerului Muncii etc.), pe perioada de sustenabilitate prevăzută în contracte. 2. Ministerul Muncii ia în considerare posibilitatea evitării sancţiunilor financiare pentru unităţile care depun un plan de reorganizare viabil până la 31 decembrie 2018 sau care accesează proiecte în anul 2019. 3. Modificarea art. 13 şi 15, în sensul includerii sindicatelor reprezentative la nivel local /naţional în procesul de consultare. 4. Licenţierea centrelor pentru persoane adulte cu handicap rămâne valabilă în condiţiile respectării prevederilor ordonanţei. 5. A fost adusă la cunoştinţa Ministerului Muncii situaţia neacordării unor drepturi de natură salarială, în special sporuri pentru condiţii de muncă, cu toate că la rectificarea de buget din septembrie consiliile judeţene au primit integral sumele solicitate”, confirmă Sorin Torop, membru al Comisiei de Asistenţă Socială. Din discuţiile purtate rezultă că Ministerul Muncii încurajează accesarea de fonduri în vederea dezinstituţionalizării şi reorganizării în DGASPC-uri. Părţile au convenit de comun acord continuarea dialogului în vederea identificării şi soluţionării problemelor din sistem. Reamintim faptul că, în data de 13 septembrie 2018, Uniunea Județeană Teritorială SANITAS Gorj și Colegiul Național al Asistenților Sociali – Sucursala Teritorială Gorj au organizat, la sediul Prefecturii Gorj, dezbaterea cu tema: “Probleme tehnice, soluții și perspective în perioada 2018-2020 ale sistemului de asistență socială din România”. Concluziile dezbaterii au fost prezentate în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social din data de 26 septembrie. Recent, mai exact pe 10 octombrie, reprezentanții Federaţiei SANITAS împreună cu membrii Comisiei de Asistenţă Socială s-au întâlnit cu oficialii Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, delegaţia fiind condusă de secretarul de stat, Solomonesc Elena, având ca temă centrală de dezbatere “Reorganizarea impusă de Normele de aplicare a OUG 69/2018.”
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here