Concediile medicale ale şomerilor gorjeni au depăşit 300.000 de lei

290

Plăţi de sute de mii de lei stau la baza concediilor medicale eliberate şomerilor din Gorj. O parte dintre cei care au beneficiat în acest an de concedii medicale suferă de boli grave, dar există şi afecţiuni uşoare pentru care şomerii au stat în medical.

Fiecare şomer care este în concediu medical primeşte bani pe toată durata concediului în funcţie de gravitatea afecţiunii; aflându-se în concediu medical, li se prelungeşte perioada şomajului cu exact atâtea zile câte a avut concediu de boală.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, în primele cinci luni din acest an, suma totală achitată pe concediile şomerilor gorjeni a depăşit 320.000 de lei. “În anul 2016, mai precis de la 1 ianuarie şi până la 1 iunie, au fost plătite concedii medicale în sumă de 325.678 de lei pentru un număr de 734 de şomeri. Numărul concediilor medicale (certificatelor medicale plătite) este de 982, din care 790 pentru boală obişnuită, 44 pentru neoplazii şi TBC, 148 pentru sarcină şi lăuzie”, a declarat Diana Văduva, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Gorj.

Termen de anunţare: 24 de ore
Zilele de concediu medical se scad din perioada de şomaj şi, astfel, aceasta este prelungită corespunzător. Şomerii indemnizaţi trebuie să anunţe AJOFM de apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta. Potrivit legilor în vigoare, toate aceste informaţii trebuie transmise în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. În cazul în care şomerul indemnizat nu anunţă AJOFM Gorj în 24 de ore despre ivirea incapacităţii temporare de muncă, perioada de suspendare a indemnizaţiei de şomaj pe perioada acordării concediului medical face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj.
Pentru stabilirea bazei de calcul la concediile medicale, se iau în considerare veniturile pe ultimele şase luni anterioare acordării concediului medical. Astfel, pentru o persoană care este în şomaj de o lună până la şase luni se ia în calcul salariul pe care l-a primit în câmpul muncii. Dacă aceste venituri sunt mai mari, rezultă o valoare a concediului medical superioară indemnizaţiei de şomaj. În funcţie de gravitatea bolii, statul plăteşte între 75% şi 100 % din media veniturilor pe ultimele şase luni. Tocmai de aceea mulţi bolnavi preferă să intre în concediu medical la începutul şomajului, ca să ia mai mulţi bani.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here