Concedii medicale de peste o jumătate de milion de lei, plătite de AJOFM

282

În primele unsprezece luni ale anului curent, circa 120 de gorjeni aflaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) au beneficiat lunar de concedii medicale, fiind eliberate în acest sens sute de certificate medicale.

Potrivit conducerii AJOFM Gorj, pe parcursul anului curent, s-au plătit lunar peste 52.000 de lei pentru 167 de concedii medicale/lună, astfel că per total pentru primele unsprezece luni ale acestui an s-au achitat aproximativ 520.000 de lei. “Am avut o medie lunară de 123 de şomeri care au beneficiat de 167 de concedii medicale. Defalcat pe boli, 137 sunt pe boală obişnuită, 7 de neoplazie şi TBC, 23 pentru sarcină şi lăuzie. Suma plătită a fost de 523.331 de lei, de unde rezultă o medie lunară de 52.331 de lei”, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al instituţiei.
Fiecare şomer care este în concediu medical primeşte bani pe toată durata concediului în funcţie de gravitatea afecţiunii; aflându-se în concediu medical, li se prelungeşte perioada şomajului cu exact atâtea zile câte a avut concediu de boală. Pentru stabilirea bazei de calcul la concediile medicale, se iau în considerare veniturile pe ultimele şase luni anterioare acordării concediului medical. Astfel, pentru o persoană care este în şomaj de o lună până la şase luni se ia în calcul salariul pe care l-a primit în câmpul muncii. Dacă aceste venituri sunt mai mari, rezultă o valoare a concediului medical superioară indemnizaţiei de şomaj. În funcţie de gravitatea bolii, statul plăteşte între 75% şi 100 % din media veniturilor pe ultimele şase luni. Şomerii indemnizaţi trebuie să anunţe AJOFM de apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta. Potrivit legilor în vigoare, toate aceste informaţii trebuie transmise în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. În cazul în care şomerul indemnizat nu anunţă AJOFM Gorj în 24 de ore despre ivirea incapacităţii temporare de muncă, perioada de suspendare a indemnizaţiei de şomaj pe perioada acordării concediului medical face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here