Concedii medicale cu nemiluita, plătite de AJOFM Gorj

245

Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a făcut publică situaţia pe anul trecut în ceea ce priveşte concediile medicale prezentate de şomeri şi costurile din bugetul de stat suportate cu achitarea acestor concedii. De altfel, nu este de neglijat nici situaţia la acest capitol pe 2017.

Potrivit şefilor AJOFM Gorj, pe parcursul anului trecut, s-au plătit concedii medicale numeroase, suma medie lunară achitată fiind de 54.693 de lei. “Am avut o medie lunară de 122 de şomeri care au beneficiat de 165 de concedii medicale. Defalcat pe boli, 135 sunt pe boală obişnuită, 8 de neoplazie şi TBC, 22 pentru sarcină şi lăuzie. La sume plătite avem o medie lunară pe 2016 de 54.693 de lei. Pe 2017, de la 1 ianuarie şi până în prezent, avem 103 şomeri beneficiari care au prezentat 144 de certificate de concediu medical, valoarea totală achitată pentru acestea fiind de 61.967 de lei”, a declarat Ana-Maria Niculescu, directorul adjunct al instituţiei.
Fiecare şomer care este în concediu medical primeşte bani pe toată durata concediului în funcţie de gravitatea afecţiunii; aflându-se în concediu medical, li se prelungeşte perioada şomajului cu exact atâtea zile câte a avut concediu de boală. Pentru stabilirea bazei de calcul la concediile medicale, se iau în considerare veniturile pe ultimele şase luni anterioare acordării concediului medical. Astfel, pentru o persoană care este în şomaj de o lună până la şase luni se ia în calcul salariul pe care l-a primit în câmpul muncii. Dacă aceste venituri sunt mai mari, rezultă o valoare a concediului medical superioară indemnizaţiei de şomaj. În funcţie de gravitatea bolii, statul plăteşte între 75% şi 100 % din media veniturilor pe ultimele şase luni. Şomerii indemnizaţi trebuie să anunţe AJOFM de apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta. Potrivit legilor în vigoare, toate aceste informaţii trebuie transmise în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. În cazul în care şomerul indemnizat nu anunţă AJOFM Gorj în 24 de ore despre ivirea incapacităţii temporare de muncă, perioada de suspendare a indemnizaţiei de şomaj pe perioada acordării concediului medical face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here