Concedieri din 10 iulie, la CE Oltenia. „Să plece Boza!”

1485

Două sute de mineri și energeticieni vor fi daţi afară de la Complexul Energetic Oltenia, începând cu data de 10 iulie. Sindicatele din companie au primit miercuri, 8 mai, o notificare în legătură cu aceste concedieri, în adresă fiind prevăzute şi criteriile de disponibilizare. PNL Gorj acuză că vor fi concedieri politice şi solicită demisia conducerii CE Oltenia.

Complexul Energetic Oltenia a iniţiat procedurile de concediere a 200 de persoane, dintre care 90 personal TESA, operativ, CFL şi 110 personal muncitor. „În vederea aplicării programului de concediere colectivă se vor avea în vedere, după reducerea posturilor vacante, în ordinea de mai jos, următoarele măsuri: a) încetarea contractelor de muncă ale salariaţilor care la evaluarea anuală au obţinut calificativul nesatisfăcător; b) încetarea contractelor de muncă ale salariaţilor care sunt angajaţi cu contract individual de muncă şi la alţi agenţi economici; c) alte măsuri convenite între părţile semnatare ale prezentului Contract Colectiv de Muncă”, se arată în notificare. De asemenea, dacă doi soţi care lucrează în cadrul societăţii vor fi afectaţi de disponibilizări, doar unul dintre aceştia va pleca, cel cu venitul cel mai mic sau la alegerea acestora. „Concedierea colectivă să afecteze numai în ultimul rând persoanele care au copii în întreţinere, al căror soţ/soţie a decedat în accident de muncă, care au în îngrijire soţ/soţie sau copii handicapaţi sau pensionaţi pe caz de boală sau au în îngrijire copii minori”, se mai arată în adresa semnată de managerul Boza.
Minerii şi energeticienii care vor pleca acasă vor beneficia de indemnizaţie de şomaj şi de plăţi compensatorii în cuantum de patru salarii medii brute pe companie.

„Criterii neclare de concediere”
PNL Gorj crede că cei care trebuie să plece sunt managerul Sorin Boza şi directorii săi. Dan Vîlceanu, preşedintele PNL Gorj, spune că respectivele criterii de disponibilizare sunt neclare, ceea ce va duce la concedieri pe criterii politice. PNL solicită directorului general, Sorin Boza, să posteze pe site-ul companiei bilanţul pe anul 2018 şi apoi să plece din funcţie. „Sorin Boza trebuie să-şi ia cu el şi directorii, unii de pe vremea lui Laurenţiu Ciurel, iar alţii, protejaţi ai Olguţei Vasilescu. Complexul are nevoie de oameni cu expertiză, care să ştie ce trebuie să facă în cariere şi termocentrale, pentru că se dărâmă toate”, a declarat Vîlceanu. Potrivit deputatului, „alte măsuri convenite între părţile semnatare” nu pot fi un criteriu de disponibilizare, ci este, de fapt, „modul prin care sunt daţi afară oamenii care nu fac politica PSD-ALDE”.
Conducerea companiei energetice invocă pentru concedierile din această vară preţul certificatelor de CO2, reducerea livrărilor de cărbune, rezultatele proaste din ultimii ani, legislaţia nefavorabilă companiei, precum şi întârzierea adoptării hotărârilor de expropriere pe cauză de utilitate publică. „Actuala conducere a avut în luna decembrie o ofertă fermă pentru achiziţia de certificate la preţul de 5 euro şi a refuzat, pentru ca ulterior să cumpere de la aceeaşi firmă, dar cu 20 de euro. Conducerea nu a explicat nici până acum de ce a luat această decizie proastă. Nici motivele privind reducerea livrărilor şi lipsa fronturilor de lucru nu pot fi acceptate, din moment ce Complexul Energetic Oltenia are multe hotărâri de expropriere pe utilitate publică, însă acestea nu sunt puse în aplicare. (…) Angajaţii ştiu că, în timp ce ei sunt daţi afară, au fost angajate sute de persoane cu pile la PSD şi ALDE, pentru care nu se mai aplică motivele privind preţurile mari la certificate sau lipsa livrărilor de cărbune”, a mai punctat parlamentarul de Gorj.

Boza: Omul va decide, nu nominalizăm noi
În urmă cu câteva zile, Sorin Boza declara că vor fi plecări voluntare, la cererea salariaţilor. „Complexul Energetic Oltenia nu dă afară oameni. Dacă ofeream mai multe salarii, plecau mult mai mulţi şi am încercat prin aceste patru salarii să putem ajuta oamenii care sunt bolnavi şi doresc să plece, cum a fost şi anul trecut. Dacă mâine dimineaţă, Complexul Energetic Oltenia şi-ar permite să dea 16 salarii, ne-am trezi că pleacă toţi oamenii buni, dar nu acesta este scopul. Vom face o listă, vor fi plecări voluntare, omul va decide, nu nominalizăm noi cine să plece”.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here