Comuna Săcelu, campioană la recensământ

357

saceluPeste 50.000 de locuinţe din judeţul Gorj au fost recenzate în primele patru zile ale Recensământului general al Populaţiei şi Locuinţelor, ceea ce face ca judeţul nostru să ocupe locul 23 în ţară. Cel mai bine la acest capitol stă comuna Săcelu, unde procentul de recenzare a trecut pragul de 50%.

Recensământului general al Populaţiei şi Locuinţelor a debutat săptămâna trecută. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în primele cinci zile au fost recenzate peste 4 milioane de locuinţe, reprezentând 46,44% din total, şi 9.806.128 de persoane. În ceea ce priveşte judeţul Gorj, în primele cinci zile au fost recenzate 74.234 de locuinţe, reprezentând 46,21% din numărul total al celor estimate a fi recenzate, şi 179.275 de persoane. Cea mai harnică comună, din punct de vedere al ritmului de recenzare, este Săcelu, cu un procent de 69,96%. În topul comunelor se află şi Brăneşti, Cătunele, Drăguteşti, Ciuperceni, Jupâneşti, Polovragi, Vladimir, Runcu, Alimpeşti. La polul opus se află comunele Logreşti, Cruşeţ, Leleşti, Padeş, Berleşti, Dăneşti, Căpreni, Stejari, precum şi oraşele Tismana şi Ţicleni, unde ritmul de recenzare nu este foarte bun, fiind recenzaţi mai puţin de 50% dintre locuitorii lor. Potrivit directorului Direcţiei Judeţene de Statistică, în momentul de faţă judeţul nostru se află deasupra mediei pe ţară, ocupând locul 23 între judeţele ţării: „Ne situăm la ora actuală deasupra mediei pe ţară cu numai 0,63% deci oricând putem să cădem sub această medie. Ocupăm locul 23 între judeţele ţării”, a declarat ieri directorul DJS Gorj. În ceea ce priveşte declararea codului numeric personal, Gheorghe Popescu a explicat că „CNP-ul nu foloseşte decât pentru a putea să numărăm exact populaţia, pentru a evita duble înregistrări sau omisiuni. Toate datele din formularele de recensământ se bucură de protecţia legii. De asemenea, toate persoanele implicate în această activitate răspund pentru păstrarea confidenţialităţii tuturor datelor şi informaţiilor din formulare. Sancţiunile care se pot aplica pentru divulgarea datelor şi informaţiilor merg până la 50 de milioane vechi. În cazul în care se aduc prejudicii cetăţenilor prin divulgarea acestor date se ajunge la cazuri penale”.

Date cerute de recenzori

Chestionarele recensământului din 2011 conţin întrebări referitoare la persoană, la gospodărie, la locuinţă/clădire, la persoanele plecate în străinătate, la persoanele plecate pentru o perioadă îndelungată, la spaţiul colectiv de locuit şi la persoanele temporar prezente. Chestionarul referitor la persoană trebuie completat cu date personale precum sexul, data naşterii, starea civilă şi anul căsătoriei, numărul de copii, data stabilirii ultimei reşedinţe, motivul stabilirii în localitatea de recenzare, religia, etnia, limba maternă şi chiar Codul Numeric Personal. Formularul referitor la gospodărie trebuie completat pentru fiecare gospodărie din locuinţă începând cu gospodăriile în care există cel puţin o persoană prezentă sau temporar absentă şi trebuie menţionat dacă persoana care completează este proprietar, chiriaş sau dacă e într-o altă situaţie, precum şi care este gradul de rudenie cu capul gospodăriei. Recensământul populaţiei şi locuinţelor a început în 20 octombrie şi se va desfăşura până în 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.