Comuna lui Rusu are canalizare de un milion de euro, dar niciun localnic racordat

387

Primarul comunei Dăneşti, Emilian Rusu, le-a asigurat localnicilor condiţii de cinci stele. În Dăneşti este apă curentă şi canalizare, ultima investiţie fiind finalizată în toamna lui 2012, dar din cauza lipsei de cereri a rămas în stand-by. Mai exact, după ce s-a investit un milion de euro în canalizarea localităţii, la un an şi jumătate după, niciuna dintre cele 1800 de gospodării nu s-au racordat la aceasta. Primarul Rusu susţine că a convins totuşi localnicii din centrul comunei să se racordeze la canalizare, de aceeastă investiţie urmând să beneficieze şi una dintre şcolile din comună.

Primarul comunei Dăneşti, Emilian Rusu, a preluat cârma instituţiei publice în 2004 când a renunţat parţial la preoţie pentru că în localitate investiţiile lipseau cu desăvârşire. În scurt timp, a accesat fonduri şi a racordat comuna la apă şi canalizare. Dacă apa potabilă la robinet i-a făcut pe localnicii celor 11 sate să se înghesuie la racordare, apa fiind clorinată, iar în sate fiind forate puţuri de adâncime, pentru canalizarea ale cărei fonduri au fost accesate în 2007 cetăţenii s-au arătat mult mai reticienţi. Deşi comuna este plină de case frumoase, vilele răsărind ca ciupercile mai ales la intrarea în localitate, în special în ultimii ani, proprietarii refuză canalizarea. Asta deoarece au fose septice şi nu le vine uşor să renunţe la aceste investiţii, chiar dacă vara ele sunt urât mirositoare.

DSC_0008“Cereri există, dar puţine!”
Primarul Rusu explică faptul că investiţia privind canalizarea s-a realizat cu ceva dificultate. Iniţial a realizat proiectul pentru a accesa fonduri europene. Proiectul a fost declarat eligibil, dar nefinanţabil. Edilul nu a renunţat la proiect şi a apelat la Ordonanţa 7 primind în scurt timp o finanţare de un milion de euro. Lucrările la noua reţea de canalizare s-au finalizat în toamna anului 2012, dar cererile privind racordarea la aceasta s-au colectat cu greu. “În Dăneşti şi Barza avem 15 cereri şi vom racorda şi şcoala generală. Eu şi mai mulţi vecini din centrul comunei ne vom racorda. Proprietarii de locuinţe sunt reticienţi pentru că se tem că vor plăti mult. Dar este greşit, costurile la canalizare nu vor fi mari”, a explicat primarul Rusu.

DSC_0029Vrea sală de festivităţi într-o şcoală închisă
Legat de investiţii, primarul povesteşte şi că încearcă de ani buni să realizeze o sală de festivităţi în comună. Pentru că realizarea unei săli, din temelii, ar costa mult, s-a gândit să transforme una dintre şcolile închise din localitate într-un astfel de spaţiu de festivităţi. Până acum însă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a refuzat cererea Primăriei Dăneşti, dar există şanse ca la nivelul Consiliului Judeţean Gorj să se găsească soluţii în acest sens.
În Dăneşti sunt 10 şcoli, dar patru au fost închise urmare a scăderii populaţiei şcolare.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here