Complexurile şi SNLO, privatizate în etapa a treia

288

_MG_7654În scrisoarea de intenţie a Guvernului către Fondul Monetar Internaţional reiese clar că imediat ce se va înfiinţa Complexul Oltenia, va fi privatizat. Informaţia nu a fost dată publicităţii, tocmai pentru a evita mişcările sindicale. La foarte multe din aceste companii ministerul a angajat deja avocaţi şi consultanţi pentru demararea procedurilor, chiar fără ştiinţa acestor companii. Până acum Guvernul nu a negat o astfel de informaţie.

Aşadar, privatizarea complexurilor energetice şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia este evidentă. Executivul prezintă, în scrisoarea de intenţie adresată board-ului FMI, modalităţile prin care intenţionează să reducă cu 4 miliarde de lei arieratele companiilor de stat până la sfârşitul acestui an. Prin măsurile prezentate, statul vrea să şteargă datoriile companiilor sale către bugetul general consolidat. La sfârşitul primului semestru, datoriile marilor contribuabili către buget erau de peste 12,7 miliarde de lei, din care peste 60% aparţineau companiilor de stat. Potrivit şefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, arieratele companiilor de stat sunt de aproximativ 20 de miliarde de lei. Până în septembrie, acestea trebuie să scadă la 16,5 miliarde de lei.

Înaintea privatizării, însolvenţa!

Potrivit documentului, pentru a reduce datoriile intreprinderilor de stat, Executivul va recurge la câteva metode. Astfel, va deschide procedura de faliment pentru o parte din companii, firmele cu profit îşi vor plăti datoriile conform unui calendar convenit, iar arieratele acumulate către bugetul general consolidat vor fi şterse. În unele cazuri, statul a cerut aprobarea autorităţilor Comisiei Europene pentru a opera majorări de capital sau pentru a putea oferi, fără probleme, suport direct de cash pentru plata datoriilor.

Statul vrea să-şi vând acţiunile!

Privatizarea companiilor statului va începe pe etape. Companiile din Gorj, respectiv Complexurile Energetice şi SNLO, la care statul urmează să-şi vândă acţiunile, vor intra în a treia etapă. Se va începe cu Transelectrica şi Transgaz şi alte companii ale statului, astfel încât în ultima etapă, scoase la privatizare sunt: Electrica Serv (privatizarea întregii companii), Nuclearelectrica (cel puţin 10% prin majorare de capital), noua companie creată din fuziunea celor trei subsidiare de aprovizionare Electrica (privatizare majoritară), noua companie formată din subsidiarele Electrica pentru distribuţie, noul producător de energie Hunedoara, creat din fuziunea celor patru mine viabile ale Companiei Naţionale a Huilei şi centralele din Paroşeni şi Mintia, noul producător de energie creat din fuziunea SNLO cu cele trei complexuri energetice din Craiova, Rovinari şi Turceni. Acesta va fi privatizat în totalitate.

Manageri privaţi!

Drept urmare, Complexul Oltenia va fi privatizat, imediat ce va fi înfiinţat. În companiile cu capital majoritar de stat se vor angaja manageri privaţi pentru principalele poziţii din companie, după ce o firmă recunoscută internaţional de head-hunting va face recrutările. Membrii consiliilor de administraţie vor fi selectaţi de către acţionari şi validaţi de către experţi independenţi. Căutarea managerilor va începe în luna octombrie, iar selecţia finală se va realiza la sfârşitul lunii decembrie.

Unde sunt sindicatele?

Cei mai îngrijoraţi de această situaţie, ar trebui să fie sindicatele din cadrul acestor companii. Din păcate, sindicatele nu mai există de mult, în minerit şi energie. Cine ar trebuie să le explice oamenilor că, în curând, vor exista disponibilizări masive şi fără vreo protecţie socială.

Politicienii au comentat acest lucru: “E clar că faţă de anul 2009, lucrurile s-au schimbat. Atunci domnul Băsescu era cel care a pozat în salvatorul energeticii de la privatizarea de către PNL-PSD. Lucrurile stau acum complet invers şi se vede care este adevăratul scop al guvernanţilor. Lucrul acesta a fost evident, încă, de acum două luni, când preşedintele Băsescu s-a exprimat în acest mod, în sensul că n-ar avea nimic împotriva unei privatizări a producătorilor de energie, lucru consemnat de agenţiile de presă. Chiar dacă n-am nimic împotriva privatizării, faptul că în producţia de energie pe lignit nu există sindicate la această oră, le va crea un mare handicap salariaţilor, încă de la bun început. Sunt aproape 10 ani de când sindicatele s-au contopit cu administraţia şi nu au exerciţiul opoziţiei”, a comentat Laurenţiu Ciurel, vicepreşedinte al PSD Gorj şi fost director general al Complexului Energetic Rovinari. “Decizia politică, de la nivelul partidului, nu a fost luată. Probabil la nivelul ministerului s-a stabilit ceva, însă eu mă gândesc foarte atent la cuvintele preşedintelui din campania 2009, atunci când zicea că aceste companii rămân ale statului. În acelaşi timp, există posibilitatea unei astfel de decizii la nivelul coaliţiei, să se fi luat la acest nivel înalt şi restrâns. Când voi avea toate elementele voi aprofunda acest subiect şi voi comenta subiectul”, a declarat preşedintele PD-L Gorj, Ion Ruşeţ, fost lider de sindicat în energie.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here