Complexul Turceni proiectează biserici cu miliarde de lei

327

deschidereDupă modelul Complexului Energetic Rovinari, care dorea să picteze o biserică cu suma de 800.000 de lei, Complexul Energetic Turceni plăteşte doar pentru proiectarea unei biserici cu cimitir, aproape 500.000 de lei.

Conform anunţului de participare, licitaţia va avea loc în 18.08.2010, iar Complexul va plăti 470.000 de lei fără TVA pentru servicii de arhitectură şi de proiectare urbanistică şi peisagistică pentru biserica ce va fi construită într-un sat din Gorj.

Conform anunţului de participare din 27.07.2010, Complexul Energetic Turceni organizează licitaţie pentru elaborarea documentaţiei în vederea strămutării bisericii şi a cimitirului ortodox din satul Runcurel. Valoarea estimată fără TVA este de 470.000 de lei. Termenul pentru finalizare a acestor servicii este de 12 luni de la data atribuirii contractului. De asemenea, termenul limită pentru depunerea ofertelor este 18.08.2010, ziua licitaţiei. Dacă doar serviciile de proiectare a bisericii şi cimitirului din satul Runcurel din comuna Mătăsari costă aproape 500.000 de lei fără TVA, construcţia acestora depăşeşte de câteva ori această sumă. Biserica din Runcurel va fi şi ea construită, tot din banii Complexului Energetic Turceni, în anul 2011. Cum purtătorul de cuvânt al Complexului, Mioara Dragalina şi înlocuitorul său s-au aflat în concedii de odihnă, nu s-au putut afla şi care sunt costurile lucrării efective la biserică şi cimitir. “Doar miercuri (n.r. 11 august 2010) voi putea afla aceste date”, a comunicat purtătorul de cuvânt al Complexului Energetic Turceni.

Lucrarea va costa de 10 ori mai mult!

Au comentat, însă, foştii angajaţi ai Complexului Energetic Turceni: “Consider că evaluarea lucrării este exagerat de mare, că dacă proiectarea este atât, execuţia ar fi cu 10% mai mult, ceea ce înseamnă 50 de miliarde de lei vechi. Trebuie să vedem exact lucrarea, cât de complex este. La Corneşti, a fost o execuţie mare, care a costat 30 de miliarde de lei vechi, lucrare care a început în 2004. Diferenţa este că dacă acasă cineva urmăreşte lucrarea, la stat o lucrare costă cu mult mai mult decât suma anunţată”, a explicat fostul director de la Complexul Energetic Turceni, Ion Răuţ.

În urmă cu câteva luni, Ministerul Economiei a considerat că nu este oportun să investească în pictura unei biserici la Rovinari.

Atunci se organiza o licitaţie pentru 800.000 de lei, care după ce a fost comentată de presă a fost retrasă.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here