Complexul lui Manţog: Este zgârcit cu banii unităţii energetice

292

deschidereAproape patru miliarde şi jumătate de lei vechi trebuia să aprobe până acum, în mod voluntar, directorul economic al Complexului Energetic(CE) Turceni, Ionel Manţog, pentru a achita drepturile salariale ale celor 21 de mineri disponibilizaţi de la unităţile subordonate producătorului de electricitate.

Asta, pentru a scuti unitatea de plata a aproape 10% din suma pe care complexul o datorează deja acestor salariaţi, cei peste 400 de milioane de lei vechi reprezentând astfel contravaloarea taxei de executare la care este supusă acum termocentrala. Din orgoliu însă dar fără să se gândească vreun pic la economiile de bani la care apelează doar teoretic CE Turceni, Manţog a spus nu acordării banilor. Un nu hotărât a spus, se pare, şi directorul general al unităţii, Octavian Graure, dar şi jurista şefă a complexului, care a transmis chiar avocatului celor 21 de foşti mineri că are de gând să conteste executarea, deşi oamenii deţin câte o hotărâre definitivă şi irevocabilă în acest sens.

Conducerea Complexului Energetic Turceni a fost atenţionată că intră în procedură de executare pentru cei aproape patru miliarde şi jumătate de lei vechi, bani pe care unitatea trebuie să îi achite unor foşti salariaţi de la minele Tehomir şi Dragoteşti, care au fost disponibilizaţi fără să îşi primească însă, în totalitate, salariile compensatorii. Este vorba, mai precis de 434.700 de lei. Conducerea complexului trage însă de timp, pretextând îmbogăţirea fără just temei a foştilor salariaţi, pretext utilizat în instanţă, deşi oamenii deţin însă hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile care le dă dreptul să îşi primească banii.

Jurista atacă

Chiar jurista-şefă a unităţii, Maria Pecingină Bârsan Mladin, care în decembrie a încasat o primă de lux de 50 de milioane de lei vechi, a anunţat că ia în calcul şi o contestaţie la executare.

Acest tip de decizii nu le ia însă jurista şefă de una singură, decât cu acordul conducerii unităţii energetice, destul de reticentă la vestea că trebuie să le plătească oamenilor banii.

Foarte zgârcit cu banii CE Turceni se arată, în special Ionel Manţog, directorul economic al complexului, şi el beneficiar al unei prime de lux, care trebuia deja să aprobe, chiar dacă nu semnează documente, măcar banii datoraţi foştilor salariaţi.

Din cauza lui Manţog, a juristei şi a conducerii complexului în general, CE Turceni va face o “economie” de vreo jumătate de miliard de lei vechi, plătind prin executare banii datoraţi minerilor, dar şi comisionul de executare şi onorariul avocatului.

Remember

Contrele dintre administraţia CE Turceni, unde Ionel Mantog deţine printre altele şi funcţia de director economic, şi foştii angajaţi s-au iscat atunci când părţile s-au raportat la un alt document. Cei 21 au adus în favoarea lor Contractul Colectiv de Muncă 2009-2012, care stipula plata a până la 30 de salarii compensatorii, în funcţie de vechime.

Administraţia a invocat un protocol încheiat ulterior cu sindicatele care prevedea maximum 8 salarii compensatorii. Grupul de 21 a reuşit însă să anuleze la Tribunalul Gorj un punct care limitează acordarea de plăţi compensatorii la opt salarii, astfel încât CE Turceni s-a văzut pus în postura unei sentinţe executorii. Fiecare dintre cei 21 de foşti angajaţi vor trebui să primească 20.700 de lei, pe lângă alţi 18.400 de lei pe care i-au luat în contul celor opt salarii iniţiale.

Ion Răuţ, fost director de resurse umane la CE Turceni, iniţiatorul Asociaţiei Eurojob care a sprijinit aceşti salariaţi să îşi facă dreptate, a declarat că spera într-o rezolvare amiabilă a conflictului.

“Speram ca cei 21 să primească banii până acum, dar din păcate văd că nu se vrea pe cale amiabilă. Se preferă căile costisitoare care nu aduc decât pierderi complexului. În cele din urmă prin executare foştii salariaţi vor intra în posesia banilor pe care i-au câştigat prin hotărâri judecătoreşti”, a declarat Ion Răuţ.

Complexul estima un profit pe 2010 de 6,6 milioane de lei şi o cifră de afaceri de 1,12 miliarde de lei, numai că, la 31 august, s-a reuşit performanţa atingerii unui minus de 106 milioane de lei. Aşteptăm rezultatele şi la finalul anului.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here