Complex artistic şi investiţii noi în şcolile din Târgu-Jiu

102

colegiu Ecaterina TeodoroiuDeşi nu există încă un buget pe anul 2012, Primăria municipiului Târgu-Jiu a definitivat programul de reparaţii şi investiţii din acest an al unităţilor de învăţământ din municipiu. Acesta cuprinde creşe şi grădiniţe noi, montarea de panouri solare şi chiar amenajarea unui complex artistic.

Potrivit lui Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, în acest an, la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” vor începe lucrările de amenajare ale unui complex artistic. ”Această clădire va avea o suprafaţă de 750 de metri pătraţi şi va fi compusă dintr-o sală de spectacole cu o capacitate de 160 de locuri, săli de repetiţii pentru teatru şi dansuri, grupuri sanitare, vestiare pentru actori, foaier şi toate celelalte elemente necesare”, a precizat Raul LIC MUZICAChiriac. De asemenea, introducerea clasei 0 la şcolile primare din anul şcolar 2012-2013, i-a făcut pe reprezentanţii autorităţilor târgujiene să ia decizia extinderii cu încă 4 săli de clasă la Şcolile Generale „Alexandru Ştefulescu” şi „Sfântul Nicolae”. Tot o necesitate de extindere a spaţiilor destinate sălilor de clase a apărut şi la Grupul Şcolar Transporturi „Traian Vuia”, fiind necesară amenajarea a încă 3 săli de clasă, ca urmare a comasării cu Liceul Forestier. Alte investiţii ce vor fi făcute în acest an se vor concretiza prin construirea unor amfiteatre la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, Grupul Şcolar Energetic Nr. 1, Şcoala Generală „Constantin Săvoiu” şi Grupul Şcolar Transporturi Auto „Traian Vuia”.

Noi sisteme de încălzire

În ceea ce priveşte programul de instalare a sistemelor de încălzire ce utilizează energie regenerabilă, acest program se derulează şi în acest an în Târgu-Jiu prin Administraţia Fondului de Mediu cu co-finanţare 20% de la bugetul local. „Astfel se vor instala centrale pe biomasă şi a instalaţiilor termice aferente la trei unităţi de învăţământ şi anume Şcoala Generală Voievod Litovoi, Şcoala Generală Ecaterina Teodoroiu, şi Grup Şcolar Bârseşti. Toate aceste trei unităţi în prezent au asigurat sistemul de încălzire prin sobe pe gaze astfel încât, prin realizarea noilor sisteme, pe lângă îmbunătăţirea condiţiilor de mediu, automat se îmbunătăţeşte confortul termic şi se reduce consumul energetic”, a mai spus şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Târgu-Jiu. Tot în cadrul aceluiaşi program, se vor monta sisteme cu panouri solare pentru producerea apei calde menajere la alte trei unităţi de învăţământ. Este vorba de Grădiniţa Nr. 1, Grădiniţa „Vis de copil” şi Colegiul Tehnic Ion Mincu. „Un alt obiectiv este construirea unei cantine, a unui cămin şi a unei săli de sport la Colegiul Comercial Virgil Madgearu. De asemenea, se vor face investiţii în învăţământul preşcolar prin Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Educaţiei. Cele 10 obiective se constituie în cinci creşe noi care vor aduce un plus de 200 de locuri, şi cinci grădiniţe, dintre care două obiective noi şi trei extinderi ale unor locaţii existente”, a adăugat Raul Chiriac.

Cheltuieli de 50 miliarde ROL

Totodată, programul de reparaţii din acest an are în vizor reparaţii curente la toate unităţile. O bună parte a unităţilor de învăţământ au fost reabilitate complet, dar se vor mai face reabilitări la două săli de sport de la Liceul Sportiv şi Colegiul Tehnic „Henri Coandă”, reabilitarea unor cămine şi a unor internate de la liceele din municipiu. Chiriac a precizat că pentru acest an, Primăria Târgu-Jiu a alocat suma de 50 de miliarde de lei vechi de la bugetul local pentru programul de reparaţii şi investiţii. La acestea se adaugă finanţările din alte surse prin programul de mediu şi alte programe guvernamentale.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here