Compartimentul de urgenţă de la Protecţia Copilului, prompt la 79 de sesizări

395

dgaspcPe parcursul anului trecut, Compartimentul de intervenţie în regim de urgenţă în domeniul protecţiei copilului din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj a primit 79 de sesizări. Cele mai multe dintre acestea, în număr de 64, au fost făcute prin Telefonul Copilului. În total, 132 de copii au fost ajutaţi de specialiştii Compartimentului de intervenţie în regim de urgenţă.

Compartimentul de intervenţie în domeniul protecţiei copilului funcţionează alături de Compartimentul “Telefonului copilului 0253 – 983”, şi are ca misiune asigurarea unei intervenţii unitare şi specializate, în echipă multidisciplinară, în reţea inter-instituţională, pentru copilul care este victima abuzului, neglijării sau exploatării sau care, din cauza resurselor insuficiente ale familiei, se află în risc.

103 copii abuzaţi, sprijiniţi de specialiştii DGASPC Gorj

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au contorizat un număr de 79 de sesizări intrate în vizorul Compartimentului intervenţie în regim de urgenţă în domeniul protecţiei copilului, în anul 2011. Acestea făceau referire la 132 de copii care aveau nevoie de ajutor. „În anul 2011 s-au primit 64 de sesizări la Compartimentul “Telefonul copilului – 0253/ 983”, care au vizat 103 copii, din care la 23 sesizări s-a deplasat echipa mobilă a Compartimentului de intervenţie în regim de urgenţă în domeniul protecţiei copilului. De asemenea, Compartimentul de intervenţie în regim de urgenţă în domeniul protecţiei copilului, a preluat 15 sesizări efectuate la telefonul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, care vizau 29 copii”, explică Minodora Ianc, purtător de cuvânt al DGASPC Gorj. Pe tot parcursul anului 2011, echipa mobilă a Compartimentului de intervenţie în regim de urgenţă în domeniul protecţiei copilului s-a deplasat în teren la un număr de 38 de sesizări pentru a evalua nivelul de risc la care copilul este expus în familie şi a formulat propuneri cu privire la necesitatea instituirii unei măsuri de protecţie ori, prin colaborarea cu consiliile locale. În plus, s-au efectuat demersuri pentru sprijinirea copilului şi familiei prin oferirea de prestaţii şi servicii de consiliere, de educaţie, de sănătate, necesare înlăturării riscului şi prevenirii separării copilului de familia sa. La 24 sesizări, din totalul de 79 sesizări, nu a fost necesară deplasarea echipei mobile de intervenţie din cadrul D.G.A.S.P.C. Gorj, dar s-au efectuat demersuri împreună cu autorităţile locale pentru ca acestea să efectueze evaluarea iniţială şi pentru sprijinirea copiilor şi familiilor lor prin întocmirea şi implementarea planurilor de servicii; iar restul de 17 sesizări s-au referit la alte instituţii.

18 cazuri confirmate

Potrivit reprezentanţilor DGASPC Gorj, din totalul celor 79 de sesizări, 18 cazuri au fost confirmate, în urma evaluărilor în teren; 8 sesizări ce vizau 14 copii primite la Compartimentul “Telefonul Copilului 0253 / 983“ şi 2 sesizări efectuate la telefonul DGASPC Gorj ce vizau 4 copii. Din totalul de 18 cazuri confirmate, un copil a fost expus abuzului emoţional, iar 17 au fost neglijaţi. “Pentru 8 copii aflaţi în situaţie de neglijare gravă, fiind privaţi de educaţie, hrană, căldură, igienă personală, şi aşa mai departe, de către persoanele care îi aveau în grijă, s-a instituit măsura specială de plasament în regim de urgenţă la diferite centre din subordinea DGASPC Gorj. Ceilalţi 10 copii au beneficiat de asistenţa şi sprijinul autorităţilor locale prin implementarea planurilor de servicii ce constau în furnizarea de prestaţii (ajutoare sociale, alocaţii complementare, ajutoare de încălzire, etc.) şi servicii de consiliere, de educaţie, de sănătate, necesare înlăturării riscului şi prevenirii separării copilului de familia sa”, explică Minodora Ianc, purtător de cuvânt al DGASPC Gorj. Compartimentul de intervenţie în regim de urgenţă în domeniul protecţiei copilului a monitorizat evoluţia copiilor în familie, pe parcursul aplicării planurilor de servicii, pentru o perioadă de şase luni. Cei 132 copii au avut vârstele cuprinse între 8 luni şi 16 ani şi majoritatea locuiesc în mediul rural.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here