Comisie de la Inspecția Muncii, în carierele CEO!

2847

Inspecția Muncii a declanșat o campanie națională de control în industria minieră. Deschiderea acestei campanii a avut loc, vineri, la Complexul Energetic Oltenia (CEO), în prezența membrilor Directoratului, a inspectorului general de stat adjunct al Inspecției Muncii, Nicolae Voinoiu și a inspectorului șef al ITM Gorj, George Romanescu. Inspectorii de muncă vor verifica dacă au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, în urma accidentului, din luna ianuarie a acestui an, de la Cariera Jilț Sud, în care și-au pierdut viața trei salariați.

Inspectorii de muncă vor controla toate exploatările miniere existente pe teritoriul județului Gorj, atât cele care aparțin companiei de stat CE Oltenia, cât și ale firmelor private care efectuează activităţi de extracţie în sectorul de activitate minieră. Verificările au început, vineri, cu cele două cariere din zona Jilț, în contextul în care, la exploatarea minieră Jilț Sud, trei angajați ai CEO și-au pierdut viața, iar alți zece au fost răniți, în urma unui accident care a avut loc în luna ianuarie. Inspectorii au verificat dacă au fost implementate măsurile care au fost dispuse în urma controalelor care s-au derulat după accidentul mortal. Potrivit unor surse, CEO a dus la îndeplinire acele măsuri, iar pentru a fi evitate alte tragedii, precum cea din urmă cu opt luni, inspectorii de muncă au sugerat ca acel podeț din cariera Jilț Sud, care traversează o bandă transportoare, de care s-a lovit autovehiculul care transporta 15 muncitori, să fie lărgit.
Controalele vor continua și în această săptămână, la celelalte cariere ale companiei energetice, iar verificările vizează respectarea măsurilor necesare pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă. Reamintim, Inspecția Muncii a concluzionat, în luna iulie a.c, în urma finalizării cercetării accidentului mortal de la CEO, că producătorul energetic se face vinovat pentru starea necorespunzătoare a drumului industrial din carieră, iar firma SC Uzina Rominex SRL este culpabilă pentru că a pus la dispoziția companiei energetice autoutilitara de transport marfă neomologată și neautorizată pentru transportul de persoane și cu deficiențe tehnice grave: coeficientul de frânare mai mic de 43%, iar anvelopele erau uzate complet și crăpate. Atât CEO cât și firma prestatoare au primit mai multe amenzi în cuantum total de 62.500 de lei, iar concluziile inspectorilor de muncă au fost trimise Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru care anchetează accidentul de muncă de la Jilț Sud.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here